Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan o pogodbi za finančno trdnejšo in stabilnejšo EU

Napovednik

<< julij 2020 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Dr. Romana Jordan o pogodbi za finančno trdnejšo in stabilnejšo EU

02.02.2012 

Dr. Romana Jordan s plenarnega zasedanja Evropskega parlamenta (EP) v Bruslju poroča o srečanju voditeljev držav članic Evropske unije (EU). Po mnenju poslanke gre za zahtevne in dolge razprave, katerih cilj je rešitev težke finančne in gospodarske situacije in s tem prihodnosti EU. Dr. Jordan predstavlja tudi pogodbo o fiskalni uniji, pripravljeno po medvladni metodi, ki se zavzema za finančno trdnejšo in stabilnejšo EU, in opozarja, da bo Slovenija zaradi izredno slabe situacije morala precej resneje ukrepati na področju fiskalnih trgov.Nizke temperature v Bruslju niso preprečile voditeljem držav članic EU srečanja na vrhu. V Evropi vlada izredno težka finančna in gospodarska situacija, ki jo je potrebno rešiti, razprave pa so tako dolge, ker se s tem rešuje tudi prihodnost EU.

V EP je prevladalo dejstvo, da lahko iz krize pridemo uspešneje, hitreje in bolj učinkovito, če bomo bolj povezani in če bomo upoštevali to, kar smo naredili do sedaj. To pa je skupnostni pristop z upoštevanje EP, ki je edina evropska institucija, v katero smo poslanke in poslanci tudi neposredno izvoljeni. Žal, formalno ta pot ni uspela, saj bi se z njo moralo strinjati vseh 27 držav članic, a smo naleteli na nestrinjanje Velike Britanije.

Formalno je sledila priprava pogodbe o fiskalni uniji po medvladni metodi, EP pa so ves čas procesa pogajanja spremljali štirje opazovalci. Pri pogodbi o fiskalni uniji gre za to, da države članice jasno postavijo meje, do kod se smejo zadolževati, da se jasno vzpostavi nadzor, kako države članice to izvajajo, in da se uvede mehanizem kaznovanja, ki bo države prisilil, da bodo bolj resno jemale te zaveze.

EP je dosegel tudi to, da bo pogodba najkasneje v petih letih vnešena v pravni red EU in da bo bolj skladna s tem, kar je bilo sprejeto na področju gospodarskega upravljanja preteklo leto. Naša želja je bila tudi, da bi bile države članice, ki še nimajo evra, pa ga bodo uvedle v prihodnosti, enakovredne. Da bi bila torej njihova vloga enakovredna tistim državam članicam, ki evro že imajo. In vse to je Parlamentu tudi uspelo. Hkrati je predvideno sodelovanja EP s parlamenti držav članic po urniku, ki ga bodo sami določili, in ki bo v skladu s pogodbo EU.

Pogodba o fiskalni uniji, ki bi naj bila podpisana marca, za Slovenijo pomeni, da bomo morali še bolj resno ukrepati na področju fiskalnih trgov. V Sloveniji je situacija izredno slaba in zato bomo morali narediti red v javnih financah. Bolje je, če pas zategnemo sedaj, če vso energijo in zmogljivosti porabimo za to, da pospešimo gospodarstvo in ozdravimo svoje javne finance. Sicer se nam bo v prihodnosti zgodilo to, da nam bo pravila postavil nekdo drug zunaj naše države, da nas bo nadziral in da bomo v naši državi ob izredno slabi situaciji Evropi plačevali kazni. To pa zagotovo ni dobro.

Dr. Romana Jordan


deli
« nazaj ↑ na vrh