Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan v ZDA o evropski energetski politiki

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Dr. Romana Jordan v ZDA o evropski energetski politiki

01.08.2012 

Dr. Romana Jordan je v torek, 31. julija 2012, v Anaheimu v Kaliforniji (ZDA) nagovorila člane Mednarodne konference jedrskih inženirjev (ICONE-20), ki poteka od 30. julija do 3. avgusta 2012. Poslanka na konferenci sodeluje kot častna predsedujoča konferenci ICONE-20, kot članica Odbora za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) Evropskega parlamenta in nadomestna članica Odbora za okolje (ENVI).


»Sodelovanje na mednarodni ravni je še posebej na področju podnebnih sprememb in energetike ključnega pomena. Le tako lahko naslovimo te velike izzive in naredimo korak proti čistejšemu in bolj energetsko učinkovitemu svetu. Danes v Evropi kar sedemindvajset držav sodeluje na teh področjih, ne glede na njihove raznolike stopnje gospodarske razvitosti in nacionalne energetske mešanice. Takšen pristop bi morali ubrati tudi na globalni ravni. Le tako se bomo lahko uspešno spoprijeli s problematiko vedno večjega povpraševanja po energetskih virih, ne da bi prekomerno obremenjevali okolje,« je v svojem uvodnem nagovoru številnim gostom in udeležencem mednarodne konference jedrskih strokovnjakov ICONE-20 povedala slovenska poslanka v Evropskem parlamentu dr. Romana Jordan.

Poslanka je v svojem govoru z naslovom Energetska mešanica za trajnostno in svetlo prihodnost predstavila razvoj skupne evropske energetske politike in izpostavila povezavo med varnostjo oskrbe z energijo ter emisijami CO2. Pozvala je k čim tesnejšemu globalnemu pristopu k razvoju skupne energetske strategije, ki bo naslovila problem vedno večjega povpraševanja po energetskih virih, povezanega z varovanjem planeta.

Predstavila je konkretne korake, ki jih na področju energetike izvaja Evropska unija (EU) na podlagi delovanja njenih držav članic ter skupne evropske strategije. Ti so:
- liberalizacija energetskih trgov, kar vodi do konkurence in posledično boljše ponudbe,
- investiranje v tehnologije, ki izboljšujejo energetsko učinkovitost in prispevajo k zmanjševanju škodljivih emisij,
- ustvarjanje pozitivne gospodarske klime z namenom, da se pritegne naložbe, ki so bistvene za uresničitev zastavljenih energetskih in podnebnih ciljev.

Dr. Romana Jordan je povedala, da veliko energetskih in podnebnih ciljev, ki so si jih zastavile države članice EU, še ni doseženih. A do njih lahko pridemo le s sodelovanjem. Po njenih besedah bi bilo potrebno takšno razmišljanje prenesti tudi na svetovno raven, saj je mednarodno sodelovanje edini način, ki lahko privede do uspešnega reševanja energetsko-okoljskih izzivov. Onesnaževanje ne upošteva nacionalnih meja in vsi smo odgovorni za zmanjševanje emisij CO2 in ostalih emisij, katerih vsebnost v zraku je doslej praviloma rasla skladno z gospodarskim razvojem družbe.

V svojem nagovoru je dr. Jordan primerjala ZDA, Kitajsko in Evropsko unijo. Povedala je, da:
- v ZDA živi pet odstotkov svetovnega prebivalstva, odgovorne pa so za 25 odstotkov svetovnih emisij CO2;
- Kitajska proizvede približno enako količino emisij CO2 kot ZDA, znotraj njenih meja pa živi kar 20 odstotkov vsega svetovnega prebivalstva;
- Evropska unija proizvede približno 14 odstotkov svetovnih emisij CO2, njeni državljani pa predstavljajo manj kot 10 odstotkov svetovnega prebivalstva.
Številk ni navedla, da bi promovirala EU, temveč z namenom, da bi poudarila odgovornost vseh državljanov sveta za dobrobit našega planeta. V okviru Mednarodne konference jedrskih inženirjev je poslanka nato predstavila svoj pogled na vlogo jedrske energije kot del nizkoogljične energetske mešanice v prihodnosti. 

Dr. Romana Jordan je prva leta svoje profesionalne poti delala kot raziskovalka. Sedaj kot političarka z neprecenljivimi izkušnjami in znanjem iz industrije svoje delo posveča podpori in spodbujanju mednarodnega sodelovanja, ki je še kako potrebno za ponovno gospodarsko rast in razvoj, ki temeljita na odgovornem ravnanju z okoljem in omejevanju energetske odvisnosti.

V četrtek, 2. 8. 2012, bo dr. Romana Jordan uradno pozdravila tudi skupino študentov iz držav Evropske unije, ki se bodo s svojim prispevki udeležili konference ICONE-20. Prav tako se bo z njimi pogovarjala o aktualnih temah s področja jedrske energije, energetske politike, podnebnih sprememb ter dela in odgovornosti poslancev v Evropskem parlamentu.

Nagovor v celoti (ANG) ...


deli
« nazaj ↑ na vrh