Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Dr. Romana Jordan za več finančne discipline

Napovednik

<< julij 2020 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Dr. Romana Jordan za več finančne discipline

02.02.2012 

Dr. Romana Jordan je danes, 2. februarja, predstavila potek aktualnih pogajanj za čim hitrejši in učinkovitejši izhod Evropske unije (EU) iz obstoječe finančne in gospodarske krize. Poudarila je pomen ukrepov za večjo finančno disciplino, ki so bili usklajeni po medvladni metodi. Močnejšo integracijo po skupnostni metodi je onemogočilo nestrinjanje Velike Britanije. Poslanka je prepričana, da je s tem dejanjem britanski premier Cameron izrekel »ne« večji evropski disciplini in temu, da morajo države članice sprejete zaveze tudi izvajati.


Ni še tako dolgo, ko so bila srečanja evropskih voditeljev prestižni dogodki. Pred kamerami so se objemali in rokovali zgolj dvakrat letno. Medtem se je Grčija pogreznila na mejo bankrota, problematične so Irska, Portugalska, Španija in Italija. Podjetja se skrajno težko dokopljejo do finančnih sredstev za izvajanje projektov, težave imajo z nabavo surovin, strukturne spremembe so potrebne zaradi starajočega se prebivalstva. Ukrepati je potrebno hitro, učinkovito in z najvišjega političnega nivoja. Odgovor na vprašanje, kako iz krize, namreč pomeni tudi odgovor na vprašanje o prihodnosti Evropske unije. Gre za to, v kolikšni meri bomo sodelovali: nas družita le poslovni interes in delujoči notranji trg ali želimo okrepiti EU z močnejšo integracijo? Bomo izkoristili doslej zbrano znanje, izkušnje in institucionalni okvir za sodelovanje po skupnostni metodi ali bomo krenili po medvladni metodi? V prvem primeru se zakonodaja oblikuje v soodločanju z Evropskim parlamentom, kar je demokratičen in transparenten postopek. V drugem primeru gre za dogovarjanja med voditelji držav članic, ki so mnogo manj dostopna javnosti, Evropski parlament pa je v tem primeru po  najboljšem scenariju prisoten prek svojih predstavnikov le kot opazovalec.

Ko je skorajda prevladalo prepričanje, da bomo krizo lažje premagali z močnejšo integracijo po skupnostni metodi, nam je zagodel britanski premier Cameron z jasnim otoškim evroskeptičnim »ne«. Pa to ni bil »ne« Združenim državam Evrope in skupnemu evropskemu kulturnemu loncu. To je bil »ne« večji evropski disciplini in temu, da morajo države članice sprejete zaveze tudi izvajati. Vse, ne glede na skandinavsko, mediteransko ali germansko kulturo. To je bil »ne« večjemu nadzoru ter kaznovanju kršiteljic. A nas britanski »ne« ni ustavil. Ukrepi za večjo finančno disciplino, ki so potrebni, so bili usklajeni po medvladni metodi, Evropski parlament so zastopali štirje opazovalci. Ti so dosegli, da pogodba o stabilnosti, koordinaciji in upravljanju monetarnega in gospodarskega področja vsebuje dovolj priporočil poslancev, da smo jo na svojem plenarnem zasedanju podprli. Podpisana bo predvidoma marca, nato pa je potrebno njeno čimprejšnje izvajanje.

Kaj prinaša? Skupne evropske standarde za zadolževanje, spremljanje zdravja nacionalnih gospodarstev in financ, opozorila in priporočila v primeru slabih kazalcev. Dolgoročno pomenijo ukrepi večjo stabilnost, za državljane pa večjo socialno varnost, torej delovna mesta, plače ter pokojnine. Pogodba namreč uvaja kazni za države kršiteljice. Predvidevam, da bodo države članice storile vse, da bi se izognile plačevanju kazni.

In Slovenija? Nujno bomo morali tudi v naši državi spodbuditi gospodarstvo, uvesti reforme ter okrepiti finančno disciplino. Bolje je, da stisnemo pas zdaj ter svoje zmogljivosti uporabimo za spodbude gospodarstvu in odpiranju novih delovnih mest. V nasprotnem primeru nam bodo pas zategnili evropski uradniki. To bo nekoliko kasneje, pa toliko močneje, saj bomo morali v tem primeru denar nameniti tudi za plačevanje kazni v skupno evropsko malho. A se je vredno potruditi. Če nam bo uspelo, če bo uspelo EU, bo to zopet povrnilo zaupanje ter nam povišalo verodostojnost in povrnilo bonitetne ocene držav na najvišja mesta. To pa pomeni lažje finančne pogoje za podjetja in tudi za vse posamezne državljanke in državljane.

Dr. Romana Jordan,
poslanka SDS v Evropskem parlamentu


deli
« nazaj ↑ na vrh