Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Energetska učinkovitost: EU naj sedaj prevzame še globalno vodstvo

Napovednik

<< januar 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


Energetska učinkovitost: EU naj sedaj prevzame še globalno vodstvo

11.09.2012 

»Zakonodajno nalogo znotraj EU smo danes opravili. Ta teden smo v zakonodajo prelili zadnjo od že leta 2008 sprejetih političnih zavez glede nizkoogljičnega razvoja do leta 2020. Sedaj pa sledi mnogo težji del. EU je sedaj lahko in mora biti še bolj odločna v mednarodnem prostoru,« je na današnjem plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta izpostavila dr. Romana Jordan.


Dr. Romana Jordan je naslovila plenarno zasedanje v okviru razprave o energetski učinkovitosti. Opozorila je, da veljajo izboljšave na področju energetske učinkovitosti za najbolj učinkovite ukrepe  za zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov in manjšo uvozno odvisnost. Spodbujati morajo ponoven zagon gospodarstva v trenutni gospodarski situaciji, saj so za njihovo izvedbo potrebne inovacije tako v razvoj produktov kot tudi storitev. Pričakujemo, da se bodo zaradi sprejete direktive odpirala nova delovna mesta v Uniji.
 
»Dodana vrednost Direktive o energetski učinkovitosti je njena fleksibilnost, način, na katerega imajo države članice možnost doseči zastavljene cilje do leta 2020. Hkrati pa je ta dokument prvi celovit zakonodajni okvir EU za učinkovitejšo rabo energije,« je še povedala dr. Romana Jordan. Apelirala je tudi na države članice, katerih naloga je, da v času finančne krize še naprej spodbujajo investicije v razvoj tehnologij, ki vodijo do vse večje energetske učinkovitosti. 
 


Direktiva o energetski učinkovitosti - ključna določila
Direktiva določa, da morajo države članice vsako leto v skladu z minimalnimi standardi obnoviti 3 % zgradb v lasti centralnih vlad (velja za zgradbe večje od 500 m2, po letu 2015 pa za zgradbe, večje od 250 m2). Prav tako morajo vlade držav članic kupovati proizvode, storitve in zgradbe, ki so energetsko učinkoviti. Od aprila 2014 naprej bodo države članice vsaka tri leta pošiljale Nacionalne akcijske načrte o energetski učinkovitosti na podlagi harmonizirane predloge. Istega leta bo začela veljati obveza za distributerje energije, ki bodo morali zagotoviti, da se znižuje poraba energije, in sicer za 1,5 % od povprečja prodaje energije v zadnjih treh letih. To bodo lahko zagotovili z ukrepi, namenjenimi potrošnikom (svetovanje o varčni porabi energije, subvencioniranje nakupa varčnih strojev itd.). Ne nazadnje, na področju kogeneracije bodo države članice ocenjevale in poročale o nacionalnih možnostih za ogrevanje in hlajenje, naredile pa bodo tudi analizo stroškov in koristi (CBA) za ta namen, pri čemer so lahko iz analize izvzete kapacitete pri konici porabe in osnovni obremenitvi, jedrske elektrarne in sistemi za zajemanje in shranjevanje ogljika.deli
« nazaj ↑ na vrh