Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Evropa je sposobna vodilne vloge

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Evropa je sposobna vodilne vloge

20.01.2010 

V sredo, 20. 1. 2010, je slovenska poslanka v Evropskem parlamentu dr. Romana Jordan Cizelj sodelovala v  razpravi med Evropsko komisijo, Svetom in Evropskim parlamentom o izidu vrha o podnebnih spremembah v Koebenhavnu.


Dr. Jordan Cizelj je v začetku razprave poudarila: »Tudi zame pomeni konferenca v Koebenhavnu razočaranje. Vendar nehajmo jadikovati nad slabimi rezultati in se raje vprašajmo, kako naprej, da ne bomo ponovno razočarani. Ni dovolj, da si samo rečemo, da bomo nadaljevali z začetim delom. Nekaj je potrebno spremeniti

V nadaljevanju je poslanka predstavila ključna vprašanja, ki si jih moramo v prihodnosti zastaviti, če želimo biti uspešni pri reševanju problema podnebnih sprememb. »Kaj sploh konference COP so? Ali so to resne konference ali javni šovi? Verjetno oboje, vendar moramo zagotoviti, da bodo strokovnjaki lahko nemoteno opravljali svoje delo in da bo tudi javnost o njem primerno obveščena.« Dejala je, da mora EU sprožiti razpravo o organizaciji konference in njenih delovnih metodah.

Ključno vprašanje, ki ga je dr. Romana Jordan Cizelj izpostavila, pa je bilo problematizacija vodilne vloge Evropske unije. »Veliko dobrih ukrepov imamo za to, da Evropa ohrani svojo vodilno vlogo pri razvoju okolju prijaznih tehnologij. Vendar pa smo izgubili vodilno vlogo v pogajalskem procesu. Ni dovolj, da pristanemo samo na našo koordinativno vlogo v samem pogajalskem procesu, ampak moramo biti aktivna pogajalka. Zato pa ne moremo že na začetku pogajanj vreči na mizo vseh kart, povedati za vse cilje, za katere si prizadevamo. Tretjim državam se moramo približati, ne pa se od njih oddaljevati,« je zaključila poslanka.

VIDEO posnetek nastopa.


deli
« nazaj ↑ na vrh