Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Gospodarsko oživljanje Slovenije

Napovednik

<< junij 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Gospodarsko oživljanje Slovenije

29.01.2010 

Dr. Romana Jordan Cizelj je v petek, 29. 1. 2010, kot gostja nastopila na strokovnem srečanju Kluba podjetnikov Zlatorog Celje, kjer so podjetniki širše celjske regije skupaj z evropskimi poslanci razpravljali o gospodarskem oživljanju Slovenije.


Dr. Romana Jordan Cizelj je podjetnikom predstavila področja, ki jih v Evropskem parlamentu pokrivata odbora ITRE in ENVI, katerih članica je. V začetku je izpostavila, da je dvig konkurenčnosti Evropske unije velik izziv. Lizbonska strategija je za cilj postavila, da naj Evropska unija postane najbolj konkurenčno gospodarstvo na svetu. »Vendar pa akcijski načrt temu načrtu ni sledil. V letu 2005 je bil prenovljen in tudi glede konkurenčnosti je spremenil svoj cilj v veliko bolj realnega, v višanje konkurenčnosti.« Poslanka je poudarila, da se leta 2010 izteče obnovljena lizbonska strategija in da je v pripravi že njeno nadaljevanje EU 20¬20; po odprti razpravi (spletne strani COLSULTATIONS) sledi evaluacija, nato pa priprava strateških dokumentov.

V razpravi, ki jo je moderiral Jože Volfand, so sodelovali še Lojze Peterle, mag. Tanja Fajon in predsednik uprave podjetja Kovintrade Iztok Seničar. Na vprašanje o ključnih razvojnih področjih EU in pomembnih točkah za Slovenijo je dr. Romana Jordan Cizelj povedala: »Poudarki gredo v smer razvoja v trajnostno gospodarstvo. Evropska unija je pri tem zelo zahtevna. Trajnostnemu razvoju se je pomembno pridružilo tudi področje podnebnih sprememb. V tem vidim velik izziv za gospodarstvo in podjetništvo.« Omenila je še, da so prednostna področja za 7. okvirni program na področju raziskav že določena, to bodo naravoslovno-tehnična področja, med njimi razvoj informacijskih tehnologij, energetika, okolje, zdravje. Vlagalo se bo predvsem v infrastrukturo, štipendiranje oz. izobraževanje ljudi, v temeljne raziskave in področje sodelovanja. Poslanka je izpostavila manjkajoče povezave med izobraževalnim sektorjem, raziskovalnim sektorjem in inovacijami. Z namenom njihovega povezovanja je bil ustanovljen Evropski inštitut za inovacije in razvoj.

Gospodarstvenike je zanimalo še, kako lahko Evropska unija ob zahtevanih okoljskih standardih ostane konkurenčna. Dr. Jordan Cizelj je povedala, da je Evropska komisija  že pripravila pravila t. i. okoljskih opravičil za določene sektorje, ki upoštevajo zmanjševanje izpustov CO2, ohranjanje konkurenčnosti in pravičnost do tretjih držav. Predstavila je tudi, da je odpira novo področje komuniciranja in sodelovanja tudi med kongresom ZDA in Evropskim parlamentom.

Dr. Romana Jordan Cizelj je izpostavila še nekaj informacijskih virov, kjer lahko zainteresirani podjetniki pridejo do ustreznih informacij o odprtih evropskih razpisih in sofinanciranjih, ter izrazila tudi svojo pripravljenost za nadaljnje dogovore in sodelovanje.Dr. Romana Jordan Cizelj na strokovnem srečanju Kluba podjetnikov Zlatorog Celje
Dr. Romana Jordan Cizelj na strokovnem srečanju Kluba podjetnikov Zlatorog Celje
Dr. Romana Jordan Cizelj na strokovnem srečanju Kluba podjetnikov Zlatorog Celje
Dr. Romana Jordan Cizelj na strokovnem srečanju Kluba podjetnikov Zlatorog Celje
Dr. Romana Jordan Cizelj na strokovnem srečanju Kluba podjetnikov Zlatorog Celje
Dr. Romana Jordan Cizelj na strokovnem srečanju Kluba podjetnikov Zlatorog Celje
deli
« nazaj ↑ na vrh