Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Izjava ob glasovanju o Hrvaškem napredku na poti v EU

Napovednik

<< maj 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Izjava ob glasovanju o Hrvaškem napredku na poti v EU

27.01.2011 

Evropski parlament je na Odboru za zunanje zadeve pravkar izglasoval Predlog resolucije o poročilu o napredku Hrvaške za leto 2010, ki so ga pozdravili tudi člani slovenske delegacije Evropske ljudske stranke dr. Milan Zver, dr. Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle.


Slovenska delegacija v Evropski ljudski stranki, ki jo sestavljajo dr. Milan Zver, dr. Romana Jordan Cizelj in Lojze Peterle, pozdravlja poročilo o napredku Hrvaške na poti do polnopravnega članstva v Evropski zvezi. Hkrati menimo, da je za Hrvaško in druge države jugovzhodne Evrope pomembno, da okrepijo dinamiko pristopnega procesa z doslednim izpolnjevanjem pristopnih pogojev.

Letno poročilo tudi letos poudarja pomen dobrega sosedstva, sprave, sodelovanja in urejanja medsebojnih odprtih vprašanj, še posebej mejnih. V tem duhu omenja tudi sklenitev arbitražnega sporazuma med Slovenijo in Hrvaško, s pomočjo katerega naj bi obe državi dokončno rešili problem meje.

V razpravi o poročilu smo še posebej poudarili pomen ustvarjanja medsebojnega zaupanja, ki je za dokončno rešitev mejnega vprašanja nujno. Opozorili smo na dejstvo, da je Hrvaška v nasprotju z zavezo iz ratificiranega sporazuma, nedavno s samovoljnim risanjem meje v Piranskem zalivu v uradnih zemljevidih, vznemirila slovensko politično in širšo javnost. To gotovo ne krepi medsebojnega zaupanja.

Evropske poslanke in poslance smo opozorili tudi na dejstvo, da se je na referendumu za potrditev arbitražnega sporazuma izrekla pičla večina slovenskih državljank in državljanov, kar pomeni da je treba biti še bolj pozoren na  politično verodostojnost na poti do končne rešitve.

Ob tej priliki smo posebej opozorili na probleme, ki jih imajo slovenski lastniki zemljišč na Hrvaškem pri uveljavljanju svojih lastninskih pravic, zlasti ko hočejo lastnino vpisati v zemljiško knjigo in poudarili nujnost ureditve zadev na področju delovanja pravosodja na Hrvaškem. To prizadene predvsem soseske republike.

Glede na to pozivamo slovensko vlado, da v odnosih s Hrvaško poskrbi za to, da bodo slovenski lastniki nepremičnin na Hrvaškem lahko neovirano uveljavljali svoje pravice oziroma uporabljali svojo lastnino po istih evropskih standardih, kakor že veljajo v Sloveniji oziroma v Evropski zvezi.

Dr. Milan Zver, dr. Romana Jordan Cizelj, Lojze Peterle - Evropski poslanci ELS

 


deli
« nazaj ↑ na vrh