Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Komisija še vedno nima odgovorov o škodljivih vplivih industrijske nesreče na Madžarskem

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Komisija še vedno nima odgovorov o škodljivih vplivih industrijske nesreče na Madžarskem

06.01.2011 

Slovenska poslanka v Evropskem parlamentu dr. Romana Jordan Cizelj je izrazila nezadovoljstvo, ker Evropska komisija še vedno nima odgovorov o morebitnih škodljivih posledicah na zdravje ljudi in čezmejnih vplivih industrijske nesreče v tovarni aluminijevega oksida na Madžarskem, ki je povzročila izlivanje rdečega blata. Poslanka je napovedala nadaljnje ukrepanje.


Dr. Romana Jordan Cizelj je Evropsko komisijo posebej vprašala, kakšni so lahko dolgoročni učinki nesreče in morebitna čezmejna ogroženost, ter ji o tem zastavila tudi pisno poslansko vprašanje. Komisija je v uradnem odgovoru zapisala, da je bila v okviru mehanizma civilne zaščite EU, prek Centra za spremljanje in obveščanje (MIC - Monitoring and Information Centre), na Madžarsko sredi oktobra 2010 poslana skupina petih vodilnih okoljskih strokovnjakov. Ti so Madžarski dali več priporočil o ukrepih glede preprečevanja širjenja rdečega blata prek zraka in vode ter izpostavili potrebo po nadaljnji oceni tveganj za človeško zdravje, krepitev nadzora okolja ter saniranje povzročene škode. Komisija v odgovoru ocenjuje, da zaenkrat ne načrtuje spremembe evropske okoljske zakonodaje ter namesto tega poziva k okrepljenemu izvajanju že obstoječe zakonodaje. Učinkovitost zakonodaje EU, tudi glede varnostnih preverjanj in inšpekcijskih pregledov, je odvisna od njenega celovitega izvajanja in uveljavljanja v državah članicah. Poleg tega je Komisija priznala potrebo po obsežnejših preventivnih ukrepih, saj so stroški preventive nižji kot stroški odpravljanja že povzročene škode.

Evropska komisija je ugotovila, da se v skladu z evropsko zakonodajo rdeče blato šteje za nevarno, kadar vsebuje nevarne snovi, ki nastanejo pri fizikalni in kemični predelavi kovinskih mineralnih surovin. Madžarska mora Komisiji sporočiti natančne podatke o sestavi rdečega blata, te informacije se bodo uporabile za določitev dolgoročnih učinkov in nevarnosti za prst, podtalnico in ekosistem. Suho rdeče blato bi lahko kot prah zašlo v zrak in povzročalo težave pri dihanju. Podobni industrijski obrati obstajajo poleg Madžarske tudi v Franciji, Nemčiji, Grčiji, na Irskem, v Italiji, Romuniji in Španiji.

Poslanka dr. Romana Jordan Cizelj je odgovor Komisije komentirala kot nezadovoljiv: »Komisijo sem spraševala o dolgoročnih učinkih nesreče in morebitni čezmejni ogroženosti. Komisija podatkov za odgovor še vedno nima. Pri svojem poslanskem vprašanju bom vztrajala in Komisijo s svojimi aktivnostmi spodbujala, da podatke pridobi in javnosti poda jasen odgovor.«

Poslanka je še napovedala, da za Komisijo že pripravlja novo pisno poslansko vprašanje o tem, kdaj lahko javnost pričakuje jasne odgovore o dolgoročnih vplivih te nesreče na okolje, kako bo Komisija z madžarskimi organi sodelovala glede popravljalnih ukrepov, še posebej pri preprečevanju onesnaženja zraka, podtalnice in prsti, ter ali lahko Komisija naredi predhodno oceno o sestavi rdečega blata in oceno o potencialni nevarnosti, še preden ji te informacije sporoči Madžarska.

POSLANSKO VPRAŠANJE

SKUPNO POSLANSKO VPRAŠANJE

ODGOVOR NA POSLANSKO VPRAŠANJE


deli
« nazaj ↑ na vrh