Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Korak bližje zunanji energetski politiki EU: mehanizem za izmenjavo informacij med EU in tretjimi državami

Napovednik

<< julij 2020 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Korak bližje zunanji energetski politiki EU: mehanizem za izmenjavo informacij med EU in tretjimi državami

13.09.2012 

»Ena sama država članica Evropske unije ne bi smela samostojno sprejemati odločitev, katerih negativne posledice bi bilo čutiti v širšem energetskem prostoru Unije. Usklajeno sprejemanje odločitev na področju energetske politike v EU ne bo le privedlo do stabilnejšega skupnega energetskega trga, temveč pomembno pripomoglo tudi k oblikovanju skupne zunanje energetske politike EU,« je povedala dr. Romana Jordan na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta, ki se danes, 13. 9. 2012, zaključuje v Strasbourgu.


Predlog sklepa o vzpostavitvi mehanizma za izmenjavo informacij v zvezi z medvladnimi sporazumi med državami članicami in tretjimi državami na področju energije, ki ga je danes potrdil Evropski parlament, vsebuje določila, na podlagi katerih bi države članice med seboj izmenjevale informacije o odločitvah v energetiki. Države članice občasno sklepajo pogodbe s tretjimi državami, ki bi utegnile vplivati na pravilno delovanje notranjega energetskega trga Evropske unije. Čeprav se pogodbe o oskrbi z energijo v večini primerov sklepajo med gospodarskimi subjekti, se včasih v obliki medvladnega sporazuma zaprosi za pomoč državo članico. Ti primeri zadevajo pretežno razvoj prenosne infrastrukture, za katerega so potrebne velike naložbe. S sprejetjem medvladnega sporazuma se dobaviteljem iz tretjih držav zagotovi predvidljiva in trdna pravna ureditev. Upoštevati je treba tudi, da je včasih namen tretje države obvezati državo članico, da bo zagotovila gospodarsko pogodbo ali monopolni položaj pri energetski oskrbi prek posebne infrastrukture. Da bi preprečili kršenje pravil evropskega notranjega trga na področju energije, mora biti Evropska komisija obveščena o obstoječih pogodbah in potekajočih pogajanjih. Ta zakonodaja ne zadeva sporazumov med gospodarskimi subjekti, razen če so del medvladnih sporazumov. V tem primeru bo zagotovljena zaupnost informacij. Predlog vsebuje ustrezna zagotovila, da ta sklep ne bo vplival na vsakodnevno poslovanje podjetij. 

Dr. Romana Jordan je poudarila, da je ta dokument, s katerim bo vzpostavljen mehanizem za izmenjavo informacij o medvladnih sporazumih med državami članicami Evropske unije in tretjimi državami na področju energije, začetek poti k močnejši integraciji, boljši koordinaciji in večjemu zaupanju med državami članicami EU. Prav tako pa je pomemben za nadaljnji razvoj skupne energetske politike, na kar kaže že dejstvo, da je prav ta dokument nastal kot posledica odločitve Evropskega sveta, da mora notranji trg elektrike in plina zaživeti do 2014. Pravila evropske energetske politike morajo znotraj EU veljati za vse deležnike na trgu, tudi največje iz tretjih držav, kjer nimajo vzpostavljenega energetskega trga (npr. Rusija).


deli
« nazaj ↑ na vrh