Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Nasprotovanje ACTI kaže na nezaupanje strokovnjakom in sodišču EU

Napovednik

<< julij 2020 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Nasprotovanje ACTI kaže na nezaupanje strokovnjakom in sodišču EU

03.07.2012 

Dr. Romana Jordan  je danes, 3. 7. 2012, v razpravi Evropskega parlamenta na zasedanju v Strasbourgu o sporazumu ACTA izrazila obžalovanje, da so se poslanci v Evropskem parlamentu omejili le na opredeljevanje za sporazum ali proti njemu, brez pomembnih strokovnih argumentov, ki bi odgovorili na vprašanja, zakaj sporazum ACTA potrebujemo in kaj lahko doprinese. Opozorila je na dejstvo, da v Evropski uniji zaradi neprimernega varstva pravic intelektualne lastnine letno izgubimo osem milijard evrov, zaradi tega se izgubljajo tudi delovna mesta, ki so še kako pomembna v trenutni gospodarski situaciji.


»Po današnji razpravi sem še bolj prepričana, da je ACTA politično zlorabljena. Gre za pridobivanje politične podpore, ne glede na posledice, ki jih ima nezaščitena intelektualna lastnina v EU,« je v svojem govoru danes povedala dr. Romana Jordan. Poslanka je izpostavila, da nasprotovanje sporazumu ACTA pomeni tudi izraz velikega nezaupanja v strokovno delo tistih, ki so sporazum pripravljali, komisarju EU za trgovino Karlu de Guchtu in ne nazadnje tudi sodišču EU. Na slednjega je bilo namreč naslovljeno vprašanje  glede skladnosti sporazuma ACTA s pravnim redom Evropske unije, sedaj pa večina političnih skupin meni, da za svojo odločitev o sporazumu ACTA mnenja sodišča sploh ne potrebujejo. »Brez tega mnenja bomo odločali na pamet, po občutku, brez mnenja najvišje strokovne avtoritete,« je še dodala poslanka.

Namen sporazuma ACTA, ki so ga podpisale EU, ZDA, Avstralija, Kanada, Japonska, Mehika, Maroko, Nova Zelandija, Singapur, Južna Koreja in Švica, je okrepiti zaščito pravic intelektualne lastnine, boj proti spletnemu piratstvu in preprečevanje uvoza ponarejenega blaga. Preden stopi v veljavo znotraj EU, ga mora potrditi tudi Parlament, ki pa ga lahko zgolj potrdi ali zavrne, ne sme pa ga spreminjati.


deli
« nazaj ↑ na vrh