Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Neporabljena evropska sredstva za financiranje energetsko učinkovitih projektov

Napovednik

<< september 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
rss - novice


Neporabljena evropska sredstva za financiranje energetsko učinkovitih projektov

11.11.2010 

V četrtek, 11. novembra 2010, je Evropski parlament podprl zakonodajni predlog, ki bo omogočil sprostitev 146 milijonov evrov neporabljenih sredstev za financiranje projektov, usmerjenih v varčevanje z energijo, energetsko učinkovitost in uporabo obnovljivih virov.


Dopolnjena uredba o evropskem energetskem programu za oživitev gospodarstva (EEPO) predvideva prerazporeditev neporabljenih sredstev v nov sklad, iz katerega se bodo financirali projekti, kot so:
• prenova javnih in zasebnih stavb za izboljšanje njihove energetske učinkovitosti in
• prehod na obnovljive vire energije;
• gradnja kombiniranih termoelektrarn-toplarn, ki uporabljajo obnovljive vire energije,
• njihovih distribucijskih omrežij, in njihova integracija v elektroenergetska omrežja;
• čist javni mestni promet, predvsem z vozili na električni in vodikov pogon;
•  prenova lokalne infrastrukture, s poudarkom na učinkoviti javni razsvetljavi, shranjevanju električne energije, "pametnih" števcih porabe in "pametnih" omrežjih.

Sklad bo namenjen predvsem projektom na lokalni in regionalni ravni, ki bodo morali biti tudi gospodarsko in finančno vzdržni. Skupna vsota 146.340.000 evrov bo na voljo od 1. januarja 2011, sredstva pa bo treba razdeliti najkasneje do 31. marca 2014.

Financiranje iz sklada bo lahko v obliki posojil, jamstev, lastniških deležev ali drugih finančnih produktov. Javni organi bodo lahko porabili do 15 odstotkov pridobljenih sredstev za tehnično pomoč pri oblikovanju projektov. Pomembno merilo pri izbiri po tudi geografska uravnoteženost projektov znotraj EU.

Parlament je dopolnitve uredbe sprejel s 582 glasovi za, 27 proti in 7 vzdržanimi glasovi.

Ozadje predloga
Evropski energetski program za oživitev je nastal leta 2009 za podporo oživitvi gospodarstva s financiranjem projektov, kot so čezmejne plinovodne in daljnovodne povezave, vetrne elektrarne na morju in tehnologija za zajemanje in shranjevanje izpustov ogljikovega dioksida. Za leto 2010 je bilo v te namene dodeljenih 3,98 milijarde evrov.
Parlament je poskušal projekte za izboljšanje energetske učinkovitosti vključiti že v prvotni obseg zakonodaje, Komisija pa se je takrat zavezala, da bo te predloge upoštevala v naslednji fazi, in sicer s sredstvi, ki bi ostala neporabljena do konca letošnjega leta. Dopolnjena uredba je pravna podlaga za to prerazporeditev.

Naslednji koraki
Dopolnjeno uredbo mora pred koncem leta potrditi še Svet EU. Zaradi nujnosti reševanja gospodarske krize bo začela veljati takoj po objavi.
(Informacijska pisarna EP za Slovenijo.)


deli
« nazaj ↑ na vrh