Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Novi predsednik Evropskega parlamenta postal Martin Schulz

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Novi predsednik Evropskega parlamenta postal Martin Schulz

17.01.2012 

Danes so evropski poslanci izvolili novega predsednika Evropskega parlamenta. Jerzyja Buzka iz Evropskih ljudskih strank je nasledil nemški socialdemokrat Martin Schulz. 


Odziv dr. Romane Jordan Cizelj ...

Jerzy Buzek iz Evropskih ljudskih strank je zaključil predsedovanje Evropskemu parlamentu v velikem slogu. V vrednote, za katere se je boril že, ko je bila na Poljskem Solidarnost prepovedana, je iskreno verjel in jih je živel tudi kot politik na evropskem nivoju. Svoboda, demokracija in solidarnost zanj niso bile le besede, strpno si je prizadeval za uspešno, povezano in enotnejšo Evropsko unijo.

Upam, da bo Buzkovo delo nadaljeval tudi novi predsednik Evropskega parlamenta, socialist Martin Schulz. EU je v izredno težki situaciji, ko išče poti za vzpostavitev in ohranitev trdnejšega gospodarskega in fiskalnega stanja. Pri tem gre za odločitev med dvema glavnima opcijama: medvladno in skupnostno metodo. V Evropskem parlamentu verjamemo v načela demokracije in si ne predstavljamo demokratične Evrope, ki bi odločitve sprejemala na ministrski ravni, demokratično izvoljeni poslanci pa bi bili le opazovalci celotnega procesa. Zato od Martina Schulza pričakujem, da bo krepil moč Evropskega parlamenta napram ostalim evropskim institucijam ter delo znotraj EP zasnoval tako, da bo v ospredju dobrobit državljank in državljanov. Pričakujem, da si bo prizadeval za učinkovitejšo in verodostojnejšo EU, ki bo izpolnjevala svoje zaveze. Doslej je kot predsednik socialistov deloval ozko strankarsko, včasih populistično ter agresivno. Kot predsednik Evropskega parlamenta si takšnih nastopov ne bi smel dovoliti. Odločnost je njegova dobra lastnost, pričakujem pa več strpnosti in povezovalnosti.


Dr. Romana Jordan Cizelj


deli
« nazaj ↑ na vrh