Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » O švicarskih kvotah za EU-8

Napovednik

<< januar 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


O švicarskih kvotah za EU-8

24.05.2012 

Dr. Romana Jordan je sopodpisnica Resolucije o švicarskih kvotah za število dovoljenj za prebivanje, ki se izdajo državljanom Poljske, Litve, Latvije, Estonije, Slovenije, Slovaške, Češke in Madžarske, ki je bila v EP v Strasbourgu pravkar sprejeta, ter vprašanja Evropski komisiji o tem problemu. Dr. Jordan v Evropskem parlamentu danes opozorila, da pri tem »ne gre za bilateralne odnose med Švico in temi državami članicami, temveč za odnos Švice z Evropsko unijo kot celoto«, ta odločitev švicarske Zvezne vlade pa krši »pravico do prostega pretoka ljudi« in povzroča »razlikovanje med državljani Evropske unije na podlagi državljanstva«.


Vprašanje, ki ga je skupina enaindvajsetih poslancev v Evropskem parlamentu naslovila na Evropsko komisijo, slednjo poziva k podaji mnenja o upravičenosti švicarskih organov do uvedbe razlikovanja med članicami EU-25 na podlagi državljanstva z različnimi metodami ter k nadaljnjem ukrepanju v povezavi z opisano tematiko. Zvezni svet Švicarske konfederacije je namreč 18. aprila 2012 sprejel odločitev, da bo s 1. majem 2012 Švica omejila število državljanov držav članic skupine EU-8 (Slovenija, Estonija, Latvija, Litva, Poljska, Slovaška, Češka in Madžarska), ki bodo lahko daljši čas, to je več kot eno leto, delali oziroma bili zaposleni na njenem ozemlju. Gre za odločitev o sprožitvi zaščitne klavzule za prost pretok oseb.  

»Prihodnost evropskega kontinenta je v povezanosti in sodelovanju, ne le med državami članicami Evropske unije, temveč tudi med tistimi, ki niso del integracije. Da pa je takšno sodelovanje plodno, mora nedvomno temeljiti na vzajemnem spoštovanju in enakovrednosti vseh akterjev. Pri vprašanju novih švicarskih kvot za število dovoljenj za prebivanje delavcev, državljanov osmih držav članic Evropske unije, ne gre za bilateralne odnose med Švico in temi državami članicami, temveč za odnos Švice z Evropsko unijo kot celoto. Res je, da je Evropska unija sama po sebi polna razlik, vendar še predvsem v tem primeru moramo biti enotni, saj gre za pravico do prostega pretoka ljudi in razlikovanje med državljani Evropske unije na podlagi državljanstva. To pa je nesprejemljivo,« je v svojem govoru na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta povedala dr. Romana Jordan.

Poslanka je kot sopodpisnica vprašanja Evropski komisiji ter Resolucije Evropskega parlamenta opozorila na problematiko neenakopravnega obravnavanja vseh državljanov Evropske unije s strani Švice ter s tem podprla mnenje visoke predstavnice EU za skupno zunanjo politiko, ki je odločitev Švicarske konfederacije označila za diskriminatorno in nelegalno. Poslanka obžaluje odločitev švicarske vlade za omejitev števila državljanov držav članic skupine EU-8, med drugim Slovenije, ki bodo lahko daljši čas delali oziroma bili zaposleni na njenem ozemlju, ter meni, da navedeni razlogi za uvedbo tega ukrepa niso upravičeni.

Predlog resolucije ...
Pisno vprašanje Evropski komisiji ...

deli
« nazaj ↑ na vrh