Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov

22.08.2012 

»Evropski parlament je leta 2009 sprejel resolucijo, v kateri smo predlagali, da se 23. avgust razglasi za vseevropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov ter da se ustanovi evropski dokumentacijski in spominski center za žrtve vseh totalitarnih režimov. Spravo je mogoče le doseči s priznanjem odgovornosti, prošnjo za odpuščanje in spodbujanjem moralne prenove. Obžalujem, da v Sloveniji tega še vedno nismo dosegli. Ko pa nam bo to uspelo, bo to uspeh celotne države Slovenije, državljank in državljanov,« ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov sporoča dr. Romana Jordan.


»Vlada RS je s svojo odločitvijo prisluhnila priporočilu Evropskega parlamenta, ki se je leta 2009 z veliko večino opredelil do najosnovnejšega nivoja za zagotavljanje kakovosti življenja. To je zagotovitev dolgotrajnega miru, ki temelji na zagotavljanju človekovih pravic in na spravi. Izključevanju, sovraštvu in rasizmu se v Evropi lahko izognemo le z ohranjanjem spomina na preteklost, s težnjo po dokumentiranju in pričevanju. Mirno prihodnost zagotavlja združena Evropa, ki bo sposobna oblikovati enoten pogled na svojo zgodovino in ki bo jasno obsodila nacizem, fašizem in komunizem ter bo izvedla poglobljene razprave o njihovih zločinih v prejšnjem stoletju. Menim, da se bomo tudi v Sloveniji morali soočiti s preteklostjo in pošteno ovrednotiti junaška in boleča dejanja našega naroda. To moramo narediti zaradi naših prednikov, še mnogo bolj pa bremena ne smemo prepuščati potomcem,« je odločitev vlade komentirala dr. Romana Jordan. 

Resolucijo v Evropskem parlamentu so bili podprli vsi evropski poslanci iz Slovenije. »V Sloveniji moramo vprašanje totalitarizmov in kršenja človekovih pravic razrešiti na simbolični in dejanski ravni. Jasno moramo obsoditi kršenje človekovih pravic ne glede na to, v imenu katerega režima, ideologije ali višjega cilja je bilo zagrešeno. Na dejanski ravni pa moramo, kolikor je le mogoče, popraviti krivice preteklosti in končno nehati deliti državljane na dobre in slabe. Če bi spravo resnično že opravili, si predsednik države ne bi mogel privoščiti stavka, da so po vojni pobiti državljani zanj drugorazredna tema oziroma bi moral po takšni izjavi nemudoma odstopiti,« dodaja poslanka in opozarja, da v sedanji situaciji ljudje od aktualne vlade pričakujejo predvsem dvoje: da odpravi krivice preteklosti in da se uspešno spoprime s krizo: »Zato menim, da je prav, da vlada naredi dejanski korak k spravi. Pričakujem pa, da bo težišče njenega dela na oblikovanju in izvajanju ukrepov za izhod Slovenije iz finančne in gospodarske krize


deli
« nazaj ↑ na vrh