Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo

Napovednik

<< december 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


Ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo

04.03.2010 

Dr. Romana Jordan Cizelj je na novinarski konferenci v četrtek, 4. marca 2010, pred svetovnim dnevom varčevanja z energijo pozvala k več konkretnim ukrepom. Kot predsednica Odbora za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS pa je skupaj s članom izvršilnega odbora Slovenske demokratske mladine Žanom Mahničem predstavila sodelovanje SDS v slovenski okoljski akciji Očistimo Slovenijo v enem dnevu.


Ob svetovnem dnevu varčevanja z energijo SDS poudarja, da je varčevanje pri uporabi energije ukrep, ki je okolju prijazen in hkrati zmanjšuje našo energetsko odvisnost. Prav na področju učinkovite rabe energije je pred Slovenijo velik izziv, saj smo v primerjavi z drugimi državami članicami energetsko zelo potratni.
Varčevanje z energijo je tema, s katero se srečujemo že prav vsak dan. Premalo pa je konkretnih ukrepov, ki bi spodbudili hitrejši razvoj v manj energetsko potratno družbo. Zato je SDS med predloge protikriznih ukrepov vključila tudi take, ki bi izboljšali učinkovito rabo energije. Tako ponovno predlagamo, da se pripravijo razpisi, s katerimi bo investitorjem olajšana izvedba projektov za izboljšanje energetske učinkovitosti. Postopki v razpisih se morajo poenostaviti, zahteve v razpisih pa morajo postati bolj realne. Predlagamo tudi, da vlada preuči možnost inovativnega financiranja, kot je npr. financiranje obnov stavb na osnovi prihrankov pri stroških z energijo. Vladi tudi predlagamo, da učinkovito rabo energije spodbuja z javnimi naročili.
Učinkovita in varčna raba energije vključuje tudi učinkovito upravljanje s produkti in odpadki ter storitvami, ekološke inovacije, razvoj logistike, prometne infrastrukture in javnega prometa, ustrezno uporabo informacijskih in komunikacijskih tehnologij ter premišljeno urbanistično načrtovanje.
Ob dnevu varčevanja z energijo SDS opozarja na varčno uporabo naravnih virov nasploh, kajti njihove zaloge so omejene. Zelo pomembno je pri tem tudi ločeno zbiranje odpadkov in njihova predelava. Zato ob dnevu varčevanja z energijo najavljamo, da podpiramo prostovoljno okoljsko akcijo Očistimo Slovenijo v enem dnevu!, ki bo potekala 17. aprila 2010. Slovenska demokratska stranka je na svojem 9. Kongresu uvrstila pozitiven odnos do okolja med svoje središčne vrednote. Zato državljanke in državljane pozivamo, da se v čim večjem številu udeležijo omenjene okoljske akcije. K temu pa bomo s pozivom svojim članicam in članom pripomogli tudi sami.

Odbor za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS in
Slovenska demokratska mladina
Video posnetek z novinarske konference


deli
« nazaj ↑ na vrh