Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Ob svetovnem dnevu voda

Napovednik

<< december 2023 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


Ob svetovnem dnevu voda

22.03.2010 

Danes neoporečno in kakovostno vodo uživa manj kot 5 % človeštva! Tudi v Sloveniji do nje nimajo dostopa vsi prebivalci.


Čista, neoporečna voda je nujno potrebna za obstoj življenja na našem planetu. V kolikor ni neoporečne in kakovostne vode, tudi ne moremo pridelati kakovostne in zdrave hrane. Vodne vire človeštvo obremenjuje do te mere, da so na našem planetu ogrožene tudi druge oblike življenja.
Veliko je področij na svetu, kjer že danes vode primanjkuje. Najhuje je seveda v aridnih področjih Afrike, Azije in Južne Amerike, v velikem delu Avstralije, Indije, Kitajske, Mehike. Strokovnjaki za klimatologijo predvidevajo in opozarjajo, da se bi s podnebnimi spremembami tudi klima v Sloveniji lahko spremenila v semiaridno do aridno. V tem primeru bodo Alpe za obalpske države - tudi Slovenijo - pomenile to, kar naprimer pomeni Golansko višavje za Bližnji vzhod. Za nadzor nad Alpami bo med državami prihajalo tudi do trenj. Prav iz tega razloga moramo mnogo odločneje kot doslej ukrepati proti globalnemu segrevanju ter ohranjanju kakovostnih virov pitne vode nameniti veliko več pozornosti, kot jo namenja sedanja vlada.
Širša problematika voda zajema izvire in uporabo voda, pitno vodo, vpliv podnebnih sprememb na vode, sušna obdobja in poplave, onesnaževanje in kvaliteta voda v povezavi s čistilnimi napravami za odpadne vode.
Slovenija ima 18 milijard m3 notranjih vodnih zalog in 4.000 milijard m3 podzemnih vodnih zalog v vodonosnikih. Vendar pa so vodni viri marsikje že močno načeti ali ogroženi predvsem zaradi negospodarnega in neustreznega ravnanja v preteklih desetletjih. Zato se v SDS oziramo v prihodnost z zaskrbljenostjo in odgovornostjo, predvsem pa s trdno odločnostjo, da ohranimo vodne vire čiste ter ozdravimo tiste, ki to niso več. Marsikje ne bo lahko.
Vodopreskrba v Sloveniji je bila v sedanji zasnovi zastavljena v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja. Takrat so bile izdelane študije vseh pomembnejših porečij, ki pa so danes žal zastarele in ne zadovoljujejo sodobnih standardov. Voda iz mnogih takrat zgrajenih črpališč je oporečna, v nekaterih pa tudi (občasno) neprimerna za uživanje brez predhodne priprave. V čim krajšem času je nujno potrebno na novo zasnovati vodooskrbo Slovenije. Sleherni Slovenec ima pravico do kvalitetne pitne vode, hidrogeološke razmere pa to tudi omogočajo. Zato je zakonodajo potrebno dopolniti do te mere, da bo vodne vire dejansko ščitila.
Podzemne vode niso le vir vodopreskrbe, ampak imajo tudi širši gospodarski pomen. Vodo uporablja prehrambena industrija, predvsem polnilnice namiznih in mineralnih vod ter brezalkoholnih pijač. Mineralne vode v zdraviliščih uporabljajo kot pomožno zdravilno sredstvo. Ljudska modrost in ustna izročila govorijo o zdravilnih učinkih prenekaterega naravnega izvira. Prav tako predstavljajo vode, zajete v globokih vodonosnikih ogromen energetski potencial, ki je nekaj stokrat večji od današnjih potreb Slovenije po energiji.
Skrb za čisto okolje, dobro pitno vodo, kakovostno hrano in zeleno energijo zato ne sme ostati le prazna doktrina, velike besede in zveneče obljube izrečene s figami v žepu. Kajti kmalu je lahko prepozno. Izkušnje nas uče, da so vodni viri občutljivi naravni sistemi, ki se prav lahko tudi trajno uničijo.
 

Odbor za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS


deli
« nazaj ↑ na vrh