Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Obremenitveni testi jedrskih elektrarn

Napovednik

<< april 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Obremenitveni testi jedrskih elektrarn

03.10.2012 

Evropski komisar za energijo Günther Oettinger je danes, 4. 10. 2012, predstavil rezultate obremenitvenih testov v Odboru ITRE Evropskega parlamenta. Dr. Romana Jordan ob tem opozarja na vlogo varnostne kulture pri konkurenčnosti jedrske energije v nizkoogljičnem gospodarstvu.


Evropska unija je za namene preventive izvedla 134 testov varnosti jedrskih reaktorjev. Tako imenovane obremenitvene teste je izvedla Evropska komisija v sodelovanju z regulativnimi organi kot odgovor na nesrečo v japonski jedrski elektrarni v Fukušimi. 

"Na podlagi poročila Evropske komisije je potrebno okrepiti pravni okvir ter organizacijo jedrskega sektorja Evropske unije, predvsem, ko gre za transparentnost, sodelovanje med regulatorji in s Skupino evropskih regulatorjev za jedrsko varnost. Naš varnostni okvir in naša varnostna kultura bi morala biti zelo ambiciozna, saj bomo lahko jedrski energiji le na ta način zagotovili, da bo v prihodnosti igrala svojo vlogo v konkurenčnem nizkoogljičnem gospodarstvu EU," je ob tem povedala dr. Romana Jordan, poslanka v Evropskem parlamentu, namestnica uradne govornice ELS v Odboru ITRE.

Pilar del Castillo, poslanka v Evropskem parlamentu, ki je v Odboru za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) uradna govornica za Skupino ELS, pa je povedala: »Na obremenitvene teste moramo gledati kot na nenehna prizadevanja za zagotavljanje močne jedrske varnostne kulture v Evropi. Politična skupina Evropske ljudske stranke (ELS) pozdravlja to obširno delo Evropske komisije. Poročilo ne nakazuje nobenih ključnih varnostnih tveganj, ki bi zahtevala zaustavitev reaktorjev, opozarja pa na nekatere pomanjkljivosti v primerih ekstremnih zunanjih dejavnikov, kot so potresi ali poplave. V nekaterih obratih sta raven pripravljenosti in odzivnosti prenizki.«

Na podlagi podatkov obremenitvenih testov bo potrebno leta 2013 revidirati Direktivo o jedrski varnosti, da bo vsebovala bolj ambiciozne, a razumne minimalne standarde. Vključevati bo morala določila, kot so krizna pripravljenost in odzivnost na terenu, močni in neodvisni regulativni organi, ter politike, ki bodo zagotavljale zadostno število usposobljenih in izkušenih strokovnjakov.
deli
« nazaj ↑ na vrh