Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Od julija 2014 občutno znižanje cen gostovanja v mobilnih omrežjih

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Od julija 2014 občutno znižanje cen gostovanja v mobilnih omrežjih

25.04.2012 

Dr. Romana Jordan je v torek, 24. aprila 2012, v odboru ITRE sodelovala pri sprejemanju mnenja o predlogih spremembe Uredbe o gostovanju v javnih mobilnih omrežjih znotraj Unije. Poslanci Evropskega parlamenta (EP) so se zavzeli za občutnejše znižanje cen gostovanja v mobilnih omrežjih; od julija 2014 nas bo tako prejeti klic v tujini stal največ 5 centov na minuto, odhodni 19 centov, SMS največ 6  centov, MB prenesenih podatkov pa 20 največ centov. Odbor ITRE je sprejel tudi mnenje o programu Zdravje za rast, za katerega je predvidenih 446 milijonov evropskih sredstev


Poslanci EP želijo s to uredbo preprečiti pretres, ki ga lahko uporabniki doživijo ob prejetju računa po zaključenih počitnicah ali službeni poti v tujini. »Danes smo v pristojnem odboru EP z zakonodajnimi ukrepi približali uporabo informacijskih tehnologij državljankam, državljanom in podjetnikom. Storitve se bodo morale v naslednjih letih poceniti. Naš cilj je, da trg mobilnih storitev v prihodnosti zaživi in vanj ne bo treba posegati z določanjem kapic za cene storitev, saj to ne sodi v tržno gospodarstvo. Zato direktiva vsebuje tudi strukturne ukrepe, s katerimi naj bi dosegli dolgoročno delovanje trga mobilnih storitev. Sredi naslednjega leta bo postala Hrvaška 28. članica EU, s tem pa bodo omejitve cen za gostovanje v tujini veljale tudi zanjo. To bo še posebej dobrodošlo za številne slovenske turiste v sosednji državi,« je povedala dr. Romana Jordan. 

Glede na prvotni predlog Evropske komisije so se poslanci Evropskega parlamenta zavzeli za občutnejše znižanje cen gostovanja v mobilnih omrežjih. Od julija 2014 dalje bodo tako uporabniki gostovanja plačali največ 5 centov na minuto za prejeti klic ter največ 6 centov za poslano kratko sporočilo (SMS). Za odhodni klic bo zgornja meja postavljena na 19 centov na minuto, v gostovanju pa bomo odšteli največ 20 centov za megabajt prenesenih podatkov ali brskanja po internetu.

Poleg določenih zgornjih cenovnih kapic pa se evropski poslanci zavzemajo še za strukturne ukrepe na področju gostovanja. Operaterjem, ki nimajo lastnega omrežja, bodo morali ponudniki omrežij v drugih državah omogočiti dostop do lastnih omrežij po reguliranih veleprodajnih cenah. To bo pomembno olajšalo njihov vstop na trg in s tem prispevalo k večji konkurenčnosti na trgu. Poleg tega bodo imeli uporabniki mobilnih storitev v tujini večjo možnost izbire ponudnika brez zamenjave svojega domačega ponudnika storitev. Poročilo je bilo izglasovano v pristojnem Odboru za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE), sedaj pričakujemo, da ga bodo poslanci Evropskega parlamenta dokončno potrdili na plenarnem zasedanju v maju.

24. aprila 2012 je odbor ITRE sprejel tudi mnenje o programu Zdravje za rast v okviru novega večletnega proračunskega okvira, kjer je bila dr. Romana Jordan poročevalka za svojo politično skupino. Za program Zdravje in rast je predvidenih 446 milijonov evropskih sredstev. Program je namenjen razvoju in uporabi inovativnih rešitev za izboljšanje kakovosti zdravstvenih sistemov, dostopa državljanov do boljšega in varnejšega zdravstva, za promocijo zdravja ter za zaščito državljanov pred čezmejnimi nevarnostmi za zdravje. Za pripravo poročila je sicer pristojen Odbor za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), o končnem poročilu bo Evropski parlament glasoval na plenarnem zasedanju julija. 


deli
« nazaj ↑ na vrh