Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Odbor ITRE v EP podprl poročilo o prihodnjem financiranju raziskav in inovacij

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Odbor ITRE v EP podprl poročilo o prihodnjem financiranju raziskav in inovacij

31.08.2011 


Odbor za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) je danes, 31. 8. 2011, v Evropskem parlamentu v Bruslju z veliko večino izglasoval poročilo o zeleni knjigi Komisije z naslovom »Spremeniti izzive v priložnosti: na poti k skupnemu strateškemu okviru za financiranje raziskav in inovacij v EU«. Dr. Romana Jordan Cizelj je poudarila predvsem pomembnost manjših projektov, poenostavitve postopkov in zmanjšanje administrativnih ovir.


»Raziskovalna politika je v odboru ITRE zelo pomembno področje, ki nas največkrat poveže, saj smo si v stališčih zelo blizu. Na to dejstvo kaže tudi veliko število predlogov sprememb - preko 500 -, ki so bili vloženi na obravnavano poročilo, ter večinska podpora poročilu med poslanci v odboru. Prihodnji Osmi okvirni program za raziskave z imenom ''Horizont 2020'', ki bo začel veljati leta 2013, mora biti predvsem usmerjen k manjšim projektom. Do raziskovalcev mora biti prijaznejši, predvsem v smislu poenostavitve postopkov in zmanjšanja administrativnih ovir. Pričakujem, da bo Komisija sprejete politične smernice upoštevala pri pripravi zakonodajnega predloga za Osmi okvirni program, ki bo predvidoma objavljen oktobra letos," je ob tem povedala slovenska poslanka v EP dr. Romana Jordan Cizelj, ki je tudi članica odbora ITRE.

Poslanci so v odboru ITRE poudarili pomen večjega javnega in zasebnega investiranja v raziskave in razvoj. Prav tako so izpostavili nujnost podpore skozi celotno inovacijsko verigo in njeno sledljivost, kar tudi pomeni, da mora biti industrija  bolj udeležena pri rezultatih raziskav. Izpostavili so še razvoj odličnosti v vseh delih EU ter pomen uporabe strukturnih in kohezijskih skladov pri doseganju le-te. Ker je zastopanost znanstvenikov v Okvirnem programu zelo neenakomerna glede na različne regije EU, je potrebno vzpostaviti mehanizem, ki bo to uravnaval. Poslanci so sprejeli tudi 15-odstotni delež udeležbe malih in srednje velikih podjetij v raziskovalnih projektih ter poudarili potrebo po večji preglednosti in jasnosti postopkov ter zmanjšanju administrativnih ovir. Poenostaviti se morajo tudi pravila. Poudarili so odličnost kot enega izmed glavnih kriterijev za financiranje raziskav, pri tem pa dodali še druge kriterije, kot so inovacije, pilotni projekti, tehnološki napredek. Poleg tehnoloških raziskav so izpostavili pomen družbenih raziskav. Poslanci v odboru so se zavzeli tudi za cilj 40-odstotne udeležbe žensk v Okvirnem programu, za večjo mobilnost znanstvenikov v EU in večje sodelovanje držav članic na področju raziskovalnih politik.V Evropskem parlamentu je za tematiko raziskav pristojen Odbor ITRE, ki je omenjeno poročilo že izglasoval. Nadalje morajo o poročilu glasovati tudi evropski poslanci na plenarnem zasedanju, predvidoma v drugi polovici septembra.

deli
« nazaj ↑ na vrh