Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Odbor ITRE v EP sprejel poročilo o direktivi o energetski učinkovitosti

Napovednik

<< julij 2020 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Odbor ITRE v EP sprejel poročilo o direktivi o energetski učinkovitosti

29.02.2012 

Odbor za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) v Evropskem parlamentu (EP), katerega članica je tudi slovenska poslanka dr. Romana Jordan, je v torek, 28. 2. 2012, z veliko večino sprejel poročilo o direktivi o energetski učinkovitosti. Predlog direktive uvaja ukrepe, ki naj bi države članice spodbudil k učinkovitejši rabi energije na vseh stopnjah energetske verige, od proizvodnje energije do porabe pri končnih porabnikih.


»Štiri leta po sprejetju podnebno-energetskega zakonodajnega svežnja bomo verjetno sprejeli še zadnji zakonodajni dokument, potreben za uresničevanje takrat zastavljenih ciljev. Doslej je namreč manjkala pravna podlaga, ki bi države članice spodbudila k 20-odstotnemu izboljšanju učinkovite rabe energije. V odboru ITRE smo z veliko večino potrdili predlog direktive, kot so ga pripravili pogajalci političnih skupin, hkrati pa smo dali poročevalcu mandat, da takoj začne pogajanja s Svetom. To je potrditev, da resnično želimo zaustaviti potratno ravnanje z energijo in del razpoložljivih sredstev nameniti za oživitev gospodarstva z ukrepi energetske učinkovitosti,« je po glasovanju v odboru dejala slovenska poslanka v EP dr. Romana Jordan.

Poslanci EP so sprejeli naslednje ukrepe:

Države članice se lahko zavežejo k skupnem izvajanju cilja 20-odstotnega izboljšanja energetske učinkovitosti. V nasprotnem primeru morajo sprejeti zavezujoče ukrepe na področju javnih stavb in na področju  energijskih prihrankov pri končnih uporabnikih.  Za javne stavbe velja cilj 2,5 % obnove letno, za končne porabnike pa cilj 1,5 % energijskih prihrankov letno.

Ostali ukrepi so povezani z izpolnjevanjem omenjenih zavezujočih ukrepov. Države članice morajo tako vzpostaviti finančna sredstva in mehanizme, ki bodo v podporo ukrepom energetske učinkovitosti. Države članice morajo vzpostaviti nacionalne varčevalne sheme za končne porabnike, da bi omogočile distributerjem električne energije doseči 1,5 % energijskih prihrankov letno pri končnih porabnikih. Za večja podjetja se zahteva redni obvezni energijski pregled vsaka štiri leta.Predlog direktive o energetski učinkovitost je Evropska komisija objavila 22. junija 2011. Poslanci v EP so na predlog direktive vložili več kot 1800 predlogov sprememb. O poročilu je odbor ITRE glasoval 28. februarja 2012. Odbor je poročevalcu podelil mandat, da nadaljuje pogajanja o predlogu direktive s Svetom EU. Če bodo pogajanja uspešna, bi bila direktiva lahko sprejeta  do konca danskega predsedovanja.


deli
« nazaj ↑ na vrh