Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Odbor ITRE v EP sprejel poročilo o uredbi o gostovanju

Napovednik

<< julij 2020 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Odbor ITRE v EP sprejel poročilo o uredbi o gostovanju

28.02.2012 


Odbor za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) Evropskega parlamenta je danes, 28. 2. 2012, z veliko večino potrdil poročilo o uredbi o gostovanju v javnih mobilnih komunikacijskih omrežjih v Evropski uniji. Uredba naj bi pripomogla k nemotenemu delovanju notranjega trga in istočasno dosegla veliko mero varstva potrošnikov ter spodbujala konkurenco in preglednost na trgu.


Evropska komisija je v predlogu uredbe predlagala cenovne kapice oziroma maksimalne cene za gostovanje v javnih mobilnih komunikacijskih omrežjih v EU in strukturne ukrepe. Evropski parlament (EP) predlaga, da naj bi od julija 2014 uporabniki gostovanja plačali največ 20 centov za minuto odhodnega klica, največ 5 centov za dohodni klic, največ 5 centov za pošiljanje besedilnih sporočil ter največ 20 centov za megabajt ob prenosu podatkov ali brskanju po internetu v tujini. Strukturni ukrepi pa med drugim omogočajo, da potrošniki lažje in hitreje preklapljajo med mobilnimi operaterji, ko gostujejo v tujini, ter uporabljajo lokalne mobilne storitve v tujini.

Ostali ukrepi se nanašajo na izboljšanje preglednosti in varstva potrošnikov. Tako morajo domači ponudniki svoje uporabnike na jasen način obvestiti o možnosti, da izberejo alternativnega ponudnika storitev gostovanja, in jim zagotoviti razumljive in pregledne informacije o cenah in značilnostih storitev. Obdobje menjave med različnimi ponudniki gostovanja bo največ tri dni, prehod na evrotarifo za prenos podatkov ali z nje bo moral biti izvedljiv v največ enem delovnem dnevu.

»Milijoni državljanov v Evropi vsak dan uporabljajo mobilne telefone za telefoniranje, pošiljanje in prejemanje sporočil SMS ali za brskanje po spletu, število uporabnikov mobilnih internetnih storitev je vsak dan večje. S tem se nenehno povečuje tudi skupina morebitnih uporabnikov storitev gostovanja. Večina Evropejcev izklopi svoje mobilne storitve v tujini iz strahu pred visokimi računi. Državljani ob povratku iz tujine sedaj namreč pogosto prejmejo strahotne račune za mobilne storitve, uporabljene v tujini,« je ob glasovanju v odboru ITRE izpostavila dr. Romana Jordan.

Že junija 2007 je Evropski parlament skupaj s Svetom sprejel prvo uredbo o gostovanju v javnih mobilnih telefonskih omrežjih znotraj EU. Kasnejše spremembe uredbe leta 2009 obsegajo časovno podaljšanje uredbe in razširitev področja uporabe na storitve za sporočila SMS in podatkovno gostovanje. O poročilu bodo poslanci na plenarnem zasedanju EP glasovali predvidoma v aprilu, nato pa mora predlog uredbe potrditi še Svet EU.


deli
« nazaj ↑ na vrh