Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Odločitev Sveta o spremembi pravne podlage schengenskega območja nesprejemljiva

Napovednik

<< januar 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


Odločitev Sveta o spremembi pravne podlage schengenskega območja nesprejemljiva

13.06.2012 

Dr. Romana Jordan, dr. Milan Zver, Zofija Mazej Kukovič in Lojze Peterle, člani poslanske skupine ELS/EPP, so danes, 13. junija, podali mnenje o odločitvi Sveta Evropske unije glede spremembe pravne podlage schengenskega območja. Dejali so, da gre za nesprejemljivo odločitev, ki je Evropskemu parlamentu (EP), edini demokratično izvoljeni evropski instituciji, ki predstavlja 500 milijonov evropskih državljanov, odvzela pravico do soodločanja o temeljnih svoboščinah skupnosti. 


Iz krize lahko v Evropi izidemo učinkoviteje in hitreje z močno skupno politiko, brez novih delitev. Mnenja smo, da je odločitev Sveta o spremembi pravne podlage schengenskega območja, katera izključuje in onemogoča EP, da v polnem obsegu opravlja svojo zakonodajno vlogo, nesprejemljiva in hkrati pomeni kršitev metode Skupnosti.*

Danska socialdemoratska vlada je v vlogi predsedstva Sveta Evropske unije izgubila zaupanje Parlamenta, ker se je namerno oddaljila od temeljne metode Skupnosti, ki spodbuja sodelovanje med državami Evropske unije (EU). Za prihodnost EU ni dobro, da največjim državam članicam postopkovno omogoča, da vsiljujejo svojo voljo manjšim, pa čeprav neformalno preko predpisanih postopkov. EP je edina demokratično izvoljena evropska institucija, ki s svojimi odločitvami nenehno dokazuje svojo evropsko povezavalno usmeritev.

Zavedamo se, da je EU občasno izpostavljena migrantskim tokovom, ki zahtevajo posebno politično pozornost in odziv. Tudi v takih primerih je treba dosledno ravnati po sprejetih pravilih.

Čas je, da se države članice obnašajo v skladu z odgovornostjo in solidarnostjo, zlasti v zdajšnjih za EU težkih trenutkih krize vrednot.

EP je neposredno izvoljen  in predstavlja 500 milijonov evropskih državljanov, zato je odvzem pravice do soodločanja o temeljnih svoboščinah skupnosti, med katerimi je tudi prosto gibanje ljudi po EU, nesprejemljivo.

Rešitev naših problemov ni zapiranje meja, ampak prav nasprotno: deljena suverenost in skupno upravljanje v duhu medsebojnega zaupanja, s spoštovanjem naše temeljne in najpomembnejše vrednote: svobode.

*Metoda Skupnosti je običajna metoda odločanja Skupnosti, v skladu s katero Svet in Parlament prejmeta predlog Komisije, ki ga nato obravnavata, predlagata spremembe in ga na koncu sprejmeta kot del prava EU. V okviru tega postopka se Svet in Parlament pogosto posvetujeta z drugimi organi, kot sta Evropski ekonomsko-socialni odbor in Odbor regij. 
 

Dr. Milan Zver (vodja delegacije), dr. Romana Jordan, Zofija Mazej Kukovič in Lojze Peterle,
člani poslanske skupine Evropske ljudske stranke (ELS)


deli
« nazaj ↑ na vrh