Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Podnebne spremembe kot izziv za varnost

Napovednik

<< april 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
    
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
 
rss - novice


Podnebne spremembe kot izziv za varnost

03.10.2012 

Dr. Romana Jordan je v sredo, 3. 10. 2012, v Bruslju sodelovala v panelu na okrogli mizi "Podnebne spremembe kot izziv za varnost" v organizaciji pobude Environment Security Initiative (ENVSEC) pod sponzorstvom Programa Združenih narodov za okolje (UNEP). 


Pobuda ENVSEC se ukvarja s koordinacijo podnebno-varnostnih programov v regijah Zahodnega Balkana, Srednje Azije, Vzhodne Evrope in v Južnem Kavkazu. 

Dr. Jordan je na konferenci navedla podatke letošnjega Poročila Združenih narodov o globalnem trajnostnem razvoju, ki opozarjajo na porast lačnih v svetu, na izgubo biotske raznovrstnosti, probleme z vodno oskrbo, pogostejše naravne nesreče, kar je močno povezano s podnebnimi spremembami. Pri tem je izpostavila tri ključne vidike na ravni EU: domače ukrepanje v okviru evropske zakonodaje, razvojno pomoč ter prizadevanja v okviru mednarodnih podnebnih pogajanj. 

V zadnjih letih vse bolj prihaja do izraza spoznanje, da so podnebne spremembe eden ključnih izzivov razvojne politike, ki ima lahko resne posledice za mednarodni mir in varnost. Podnebne spremembe že dolgo niso le okoljski problem, ampak so energetski izziv in imajo gospodarske, socialne in politične posledice. Znanstvene študije opozarjajo, da so se v zadnjih 50 letih ledeniki zmanjšali do 30 odstotkov. V Vzhodni Evropi prihaja do čedalje pogostejših poplav in požarov. V jugovzhodni Evropi višje temperature in manj dežja zmanjšujejo vodne vire za kmetijski in energetski sektor. Če ne bomo ukrepali, bo pomanjkanje vode v povezavi s podnebnimi spremembami vplivalo na zaloge hrane in energetsko varnost. 

"Podnebne spremembe niso le okoljski izziv, ampak gre za ljudi, globalno odgovornost, solidarnost in pravičnost, ne le za ljudi v ostalih delih sveta, ampak predvsem za nas iz na naše potomce," je povedala dr. Romana Jordan. Panelisti so skušali odgovoriti na vprašanje, kako se lahko mednarodna skupnost spopada s temi izzivi. 
deli
« nazaj ↑ na vrh