Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Pomanjkanje zmogljivosti za obdelavo odpadkov bo kritično do leta 2013

Napovednik

<< oktober 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


Pomanjkanje zmogljivosti za obdelavo odpadkov bo kritično do leta 2013

25.01.2011 

Odziv Odbora za okolje pri Strokovnem svetu SDS, katerega predsednica je dr. Romana Jordan Cizelj, na navedbe Ministrstva za okolje in prostor (MOP), ki je nedavno predstavilo štiri nove uredbe glede ravnanja z odpadki. Te naj bi omogočale pospešeno reševanje problematike ravnanja s komunalnimi odpadki. Še vedno pa smo daleč od evropske primerljivosti, v Sloveniji še vedno odložimo preko 70 % komunalnih odpadkov, kar je daleč od predvidenih ciljev.


Ministrstvo za okolje in prostor (MOP) je nedavno predstavilo štiri nove uredbe glede ravnanja z odpadki, ki naj bi omogočale pospešeno reševanje problematike ravnanja s komunalnimi odpadki. Predstavljene uredbe vsebujejo ustrezne določbe glede zbiranja, ravnanja z in odlaganja odpadkov, ki jih bodo morali upoštevati izvajalci javnih služb. Še vedno pa smo daleč od evropsko primerljivega ravnanja z odpadki.


Osnovo uredbe o ravnanju z odpadki predstavlja evropska direktiva o odpadkih (Direktiva 2008/98/ES Evropskega parlamenta in Sveta z dne 19. novembra 2008 o odpadkih), ki je z decembrom 2010 razveljavila prejšnjo direktivo iz leta 2006 in je v razvitih državah EU začela veljati že leta 2008, za nas pa je veljalo dveletno prehodno obdobje, v katerem naj bi prilagodili potrebne pogoje in infrastrukturo za njeno izvajanje, kar pa se na žalost ni zgodilo. V Sloveniji tako zelo zaostajamo za razvitimi državami na področju ravnanja z odpadki, saj še vedno prevladuje, zahvaljujoč predlogu nove uredbe o dopolnitvah in spremembah uredbe o odlaganju odpadkov, najdražji in najbolj neprimeren način ravnanja z odpadki, to je odlaganje. Po zadnjih podatkih v Sloveniji še vedno odložimo preko 70 % komunalnih odpadkov, kar je daleč od predvidenih ciljev.


Sprejemanje novih uredb ne zagotavlja nujno tudi uspešne implementacije sodobnih standardov na področju ravnanja z odpadki. Iz pregleda stanja projektov po posameznih regijah (Informativni bilten MOP-a Okolje in prostor, julij 2010) izhaja, da bo v Sloveniji pomanjkanje zmogljivosti za obdelavo odpadkov kritično do leta 2013, šele leta 2015 se pričakuje boljše stanje. Glede na to se načrtuje pospešena izgradnja predvsem sortirnic ločeno zbranih frakcij in izdajanje začasnih dovoljenj za izvoz odpadkov na sežig v tujino, ker v Sloveniji nimamo ustrezne infrastrukture za energetsko izrabo tistih odpadkov, ki jih ni mogoče na okoljsko in ekonomsko ustrezen način snovno izrabiti.


Ministrovo izjavo gre torej razumeti predvsem v smeri priprave ustreznih podzakonskih aktov s področja ravnanja z odpadki. To pa še zdaleč ne zagotavlja učinkovitejšega načina predelave odpadkov, v kolikor temu koraku ne bodo sledili drugi (bistveno daljši), ki bodo omogočali predvsem izgradnjo potrebne infrastrukture za povečanje deleža ločeno zbranih odpadkov in ustrezno predelavo preostanka odpadkov vključno z objekti termične obdelave za energetsko izrabo (trenutno imamo samo enega v Celju), brez katerih ne bomo v nobenem primeru dosegli zahteve EU na področju ravnanja z odpadki.


Odbor za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS


deli
« nazaj ↑ na vrh