Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Potrjen časovni načrt za prehod EU v nizkoogljično gospodarstvo do leta 2050

Napovednik

<< januar 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


Potrjen časovni načrt za prehod EU v nizkoogljično gospodarstvo do leta 2050

15.03.2012 

Evropski parlament je na današnjem plenarnem zasedanju v Strasbourgu na glasovanjih potrdil poročilo o načrtu za prehod EU v nizkoogljično gospodarstvo.  Poročevalka v senci ELS dr. Romana Jordan to vidi kot »potrditev, da je naša prihodnost v razvoju čistih tehnologij in trajnostnem razvoju podeželja.«


»Z današnjim glasovanjem je Evropski parlament potrdil, da je naša prihodnost v razvoju čistih tehnologij in trajnostnem razvoju podeželja. Želimo, da s skupnim delovanjem podnebne spremembe ter tekmo za surovine izkoristimo kot priložnost. Pri tem smo upoštevali realno težko stanje evropskih finančnih sistemov in gospodarstva. Obstoječi cilji do leta 2020 so bili zastavljeni dovolj ambiciozno, vanje lahko posežemo le s sprejemom direktive o učinkoviti rabi energije. To je čas, ko moramo nakazati smernice, kam bomo krenili po letu 2020 in kako bomo spodbudili investicije v trajnostne tehnologije. Ker pa se soočamo z globalnimi izzivi, bomo morali doseči enotnost ter v mednarodnih pogajanjih prepričati tudi tretje države o njihovih odgovornostih,« je sprejetje poročila na plenarnem zasedanju EP v Strasbourgu komentirala dr. Romana Jordan, poročevalka v senci Evropske ljudske stranke (ELS/EPP).

Sprejeto poročilo Evropskega parlamenta določa dolgoročno strategijo prehoda v nizkoogljično gospodarstvo. Postavljeni so mejniki za zmanjšanje emisij v letih 2030, 2040 in 2050. Časovni načrt določa posamezne sektorske cilje. Prednostne naloge kažipota bodo morale biti bolj integrirane v naslednji večletni finančni okvir evropskega proračuna.

Poslanci so v poročilu izpostavili pomen razvijanja nizkoogljičnih tehnologij, še posebej v okviru evropskega programa financiranja za raziskave in inovacije Obzorje 2020. Poleg tega so pozvali k oblikovanju zavezujočih ciljev za obnovljive vire energije do leta 2030, in nadgradnjo in razvoj električnih omrežij za prenos energije iz obnovljivih virov. Izboljšati bo potrebno energetsko učinkovitost in upravljanje z viri, na primer ponovno uporabo in recikliranje odpadkov. Poslanci so še izpostavili, da je eden izmed pomembnih instrumentov na poti tovrstnega prehoda mehanizem trgovanja z emisijami (ETS). Trenutno se ta mehanizem spopada s težavami zaradi prenizkih cen ogljika, zato poslanci pozivajo Komisijo, naj oceni, ali so potrebne njegove izboljšave.
 
Podpora Evropskega parlamenta Časovnemu načrtu je pomembna z vidika prihodnjih zakonodajnih pobud Evropske komisije na tem področju.

Poslankin nastop v razpravi na plenarnem zasedanju:


deli
« nazaj ↑ na vrh