Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Pred januarskim plenarnim zasedanjem

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Pred januarskim plenarnim zasedanjem

16.01.2012 

Dr. Romana Jordan Cizelj se je v petek, 13. januarja, v Hiši EU udeležila novinarske konference pred januarskim plenarnim zasedanjem, na kateri je med drugim predstavila vse tri kandidate za položaj predsednika Evropskega parlamenta. Na konferenci so sodelovali tudi Tanja Fajon, Mojca Kleva, Lojze Peterle in Ivo Vajgl.


Dr. Romana Jordan Cizelj je na prvi letošnji novinarski konferenci pred parlamentarnimi zasedanji na začetku vsem zbranim zaželela uspešno in dobro leto 2012. Nadaljevala je s predstavitvijo imen kandidatov za novega predsednika Evropskega parlamenta (EP). V torek in sredo bodo namreč evropski poslanci izvolili novega predsednika, 14 podpredsednikov in petih kvestorjev. Za mesto predsednika, ki ga je do sedaj zasedal Jerzy Buzek, se potegujejo Martin Schulz, Diana Wallis in Nirj Deva. Dr. Jordan Cizljeva je dejala: »Želim si, da bi bil novi predsednik podoben temu, ki smo ga imeli doslej. Jerzy Buzek je pokazal, da verjame v Evropo, da je strpen, solidaren in odgovoren, in da zna povezati različne politične skupine.« Poslanka pričakuje, da bo razprava v politični skupini ELS še zelo živahna in predvideva, da bodo kot skupina verjetno podprli kandidata Martina Schulza.

Poslanka je nekaj besed posvetila tudi predsedovanje Evropskemu svetu. Svoj mandat je zaključila Poljska, nadaljevala ga bo Danska, ki bo po njenem prepričanju poskušala največ storiti na področju finančne-gospodarske krize. Danska prav tako namerava posvetiti več pozornosti trajnostnemu razvoju, ki je v zadnjem času medijsko precej stopil v ozadje.

Dr. Romana Jordan je izpostavila dejstvo, da bo od sedaj naprej tudi na politikah, kot sta kohezijska in kmetijska politika, pri katerih so do sedaj veljale neke kvote, potrebne bistveno več konkurenčnosti. »To je naloga, ki se je bo morala zavedati tudi Slovenija. Slovenija bo morala jasno predstaviti, kateri projekti so v evropskem interesu, hkrati bo morala svoje okolje narediti bistveno bolj konkurenčno za investicije. Najti pa bomo morali tudi denar za sofinanciranje teh projektov,« je še dodala poslanka.

Glede medvladnega pristopa in mednarodnega sporazuma je dr. Jordan Cizljeva povedala, da se tako EP kot skupina ELS zavzemata za skupnostno metodo in s tem za čim večjo uporabo obstoječega evropskega prava, že uveljavljenih postopkov in za večjo vlogo nacionalnih parlamentov.

V prihodnji dneh bodo evropski poslanci razpravljali tudi o izidih mednarodne konference o podnebnih spremembah, ki je lani decembra potekala v Durbanu. Tema razprav bo tudi odpadna električna in elektronska oprema. Dr. Jordan Cizljeva prepričana, da mora Slovenija bolje urediti razgradnjo, zbiranje, reciklažo in ponovno uporabo tovrstnih odpadkov.

Dr. Romana Jordan Cizelj je omenila tudi področje biocidov. Na tem področju poslanka pričakuje več reda. Kot pravi, se bodo povečale zahteve za registracijo aktivnih snovi, hkrati se bo harmonizirala metoda v celotni EU. To pomeni, da bo vodena iz enega centra, s strani Evropske agencije za kemikalije, kar zagotavlja večjo varnost in učinkovitost postopkov.

Na koncu se je poslanka posvetila še nedavnim dogodkom na Madžarskem. Kot pravi, se sama »ne zavzemam za tovrstne razprave in jih ne podpiram. Mislim, da mora Evropa skrbeti za uveljavljanje svojih vrednot. Če se te vrednote ne izvajajo in so ogrožene, moramo posvetiti več pozornosti obravnavi teh vrednot.«

Omenila je tudi razpravo o madžarskem medijskem zakonu, ki je v zadnjem času precej potihnila. Madžarska je namreč določene stvari, ki jih je od nje zahtevala Evropska komisija, uredila. Ob tem je dodala: »Imam občutek, da so te medijske kampanje namenjene napadu na določeno politično opcijo. Madžarska namreč ni samo sedaj v tako slabem položaju. Bila je tudi kdaj prej. Bile so veliko bolj množične demonstracije kot sedaj, pa se o tem ni tako poročalo.« 

Dr. Jordan Cizljeva se dogovarja tudi za srečanje z vodjo madžarske delegacije v politični skupini ELS. Še ta teden namreč želi poslanka govoriti z njim o aktualni problematiki manjšin. Kot pravi sama, gre za pomembno temo, pri čemer si želi vzpostaviti predvsem čim boljši odnos Slovenija-Madžarska.
deli
« nazaj ↑ na vrh