Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Razvojne prednosti povezave varovanja okolja z gospodarsko rastjo morajo postati prioriteta

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Razvojne prednosti povezave varovanja okolja z gospodarsko rastjo morajo postati prioriteta

06.06.2011 

Ekološki forum in Odbor za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS, kateretega predsednica je dr. Romana Jordan Cizelj, ob svetovnem dnevu okolja in mednarodnem letu gozdov poudarjata pomen zaščite okolja in trajnostnega upravljanja z gozdovi.


5. junij je svetovni dan okolja. Osnovala ga je Generalna skupščina Združenih narodov leta 1972 z namenom, da bi širom sveta vzbudila večje zanimanje za okolje, pritegnila politično pozornost in sprožila številne akcije, v katerih ljudje spoznavajo, da so ključni akterji varne in uspešne prihodnosti. Letošnji dan je posvečen gozdovom, saj je leto 2011 mednarodno leto gozdov. Slogan letošnjega leta je »Gozdovi: narava vam na voljo«.

Ljudje se v današnjem času, ko so podnebne spremembe vedno bolj očitne tudi pri nas Sloveniji, premalo zavedamo pomena gozdov. Gozdovi posredno zmanjšujejo negativne posledice poplav, neurij in vročinskih valov ter suše. Na področju preprečevanja in obvladovanja podnebnih sprememb, je področje obnovljivih virov energije tisto, ki je tesno povezano z gozdovi. Nekateri menijo, da lahko kar vso nafto zamenjamo z lesno biomaso. Gozdovi predstavljajo neprecenljivo vrednost za naš planet: so njegova pljuča, vir življenja in življenjski prostor številnim bitjem. Človek v svojem bistvu izhaja iz gozdov in le-ti mu še danes predstavljajo eno izmed največjih vrednot. Z zaskrbljenostjo opazujemo neprimerno krčenje pragozdov in neracionalno rabo lesa.

Zato so rešitve na področju rabe obnovljivih virov energije, ki zajemajo predvsem izrabo lesne biomase, netrajnostne. Slovenija je res bogata z gozdovi, vendar tudi načrtovano izsekavanje, ki ni podprto z gospodarsko dejavnostjo, kjer les predelujemo v najkvalitetnejše izdelke, z zelo visoko dodano vrednostjo, pomeni samo kratkoročno rešitev. Trajnostne energetske rešitve morajo zajemati v prvi vrsti predvsem izrabo tistih virov biomase, ki jih lahko označimo kot odpadke. S tem bomo za naravo in okolje naredili največ.

Gozdovi ne bi smeli biti mesto za odlaganje smeti in drugih odpadkov, saj gre za vedno bolj občutljiv habitat, ki ne prenese vsakovrstnih človekovih posegov. Ni mesto za divjanje z motorji in motornimi sanmi, gre za domovanje živali, ki se umikajo pred ljudmi in za živali, ki nimajo druge možnosti, zato je na mestu poziv vsem ljudem, da ob vstopu v gozd vstopajo v dom drugega – enakovrednega domovalca našega skupnega  planeta Zemlje.

Še vedno nas spremlja gospodarska kriza. Žal se vlada, kljub zelo težki situaciji, ukvarja predvsem z obstranskimi temami in ji razvojne prednosti povezave varovanja okolja z gospodarsko rastjo niso prioriteta. Slovenska demokratska stranka v svojih strateških dokumentih vidi v gozdovih predvsem gospodarski potencial v obujanju tradicije lesno predelovalnih obratov, ki bodo dajali številne zaposlitve ter hkrati ohranjati zdrave gozdove.

Zato SDS ob Svetovnem dnevu okolja ponovno izpostavlja dejstvo, da je potrebno vsako naše delovanje, tudi če morda na prvi pogled izgleda okolju prijazno, skrbno premisliti, realno preučiti vse pozitivne in negativne učinke in šele nato preiti v dejanja. S tem bomo preprečili številne okoljske škode, ki so največkrat nepovratne. Trajnostni razvoj je zbir celovitih rešitev, ki morajo biti oblikovane čim prej in nato tudi izvajane.


Ekološki forum in Odbor za okolje in prostor pri Strokovnem svetu SDS


deli
« nazaj ↑ na vrh