Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » "Takoj ko bo konec predsedovanja, bo Madžarska izolirana"

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


"Takoj ko bo konec predsedovanja, bo Madžarska izolirana"

23.06.2011 

Dr. Romana Jordan Cizelj o izjavah Boruta Pahorja v neformalnem pogovoru z novinarji: "Bomo še naprej izbirali lepo, a lažno podobo - ali bomo izbrali resnico?"


 Slovence nas te dni spet skušajo ujeti v past in razprtije, kot se je ob aferah, ki so se v končni fazi izkazale za neresnične, izkazalo že velikokrat: tokrat se skuša pozornost s tega, kaj je predsednik vlade Borut Pahor povedal v neformalnem pogovoru z novinarji, ki je kljub drugačnemu dogovoru vendarle prišel v javnost, preusmeriti na to, kdo je o tem poročal. Poročali so vsi slovenski mediji, poročali so tuji mediji, posnetek je bil javno dostopen na portalu YouTube. Ni mogoče pričakovati, da tako škandalozne izjave in grob način komuniciranja ne bi odmevali v javnosti in prišli do tistih, o katerih je tekla beseda.

"Na Madžarskem se je zgodilo nekaj, kar mislim, da se pri nas kljub vsemu ne bo. Na Madžarskem je Orban zmagal z zares prepričljivo večino. Ko bo Madžarska nehala predsedovati Evropski Uniji (EU), bo imel Orban politični pogreb. Že zdaj, ali ste kje videli Orbana kot šefa predsedujoče države, ki bi govoril v imenu EU? Takoj ko bo konec predsedovanja, bo Madžarska izolirana. Njih je vrgel iz tira zakon o medijih, vrgel jih je iz tira zakon o državljanski pravici, vrgla jih je iz tira novela ustave. Povsod je Orban pokazal, da absolutno ne bo dopuščal nobene kritike vlade in da želi imeti red in mir in disciplino," so bile besede Boruta Pahorja.

Obsojam nespoštovanje dogovora, v tem primeru med predsednikom vlade in novinarji, ki so se zavezali k neobjavljanju pogovorov na njihovih neformalnih srečanjih. Gre vendarle za okrnjenje novinarske drže, za izdajstvo zaupanja. Ker je šlo za domnevno neformalni pogovor, ki ga ne bi smel slišati nihče razen prisotnih, ne želim soditi premierovega načina komuniciranja. Ker pa so posnetki prišli v javnost, mora premier prevzeti odgovornost za izrečeno. Ali smo ob tem sploh ugotovili, da so njegove izrečene besede vendar še težje kot vprašanje novinarske etike glede kršitve dogovora o (ne)snemanju pogovora?! V Sloveniji pa se ukvarjamo z vprašanjem, kako so informacije prišle do trenutno predsedujočega Evropski uniji, ki ga je kritiziral Borut Pahor. Kot da živimo v dobi informacijskih tehnologij iz komunističnih časov! V Evropskem parlamentu tudi poslanci vsak dan izmenjamo na desetine mejlov, razpoložljiv angleški prevod smo kot pojasnila na nekatera vprašanja in govorice o dogajanju v Sloveniji v odgovor poslancem poslali tudi iz naše pisarne. V parlamentu to niti ni bila tema, ki bi ji posvečali preveč pozornosti, in naivno je zapisati, kot smo lahko te dni brali in poslušali v medijih, da je novica do madžarskega vrha prišla od mene. Ostro zanikam vse navedbe medijev in poslanskih kolegov iz drugih političnih skupin o kakršnem koli načrtnem plasiranju informacij v evropski prostor. Prav tako pa jasno nasprotujem poskusom, da bi Pahorjeve izjave, ki ne sodijo na politični parket demokratične države, skušali prikriti in ublažiti. Spet si skušamo zatiskati oči pred neprijetno resnico, ki je sicer po neetičnih novinarskih kanalih prišla v javnost. Spet skušamo to poteptati in se v imenu lepe slike pred zunanjo javnostjo delamo, kot da je bil to zgolj spodrsljaj in da so slabi in škodoželjni tisti, ki vendarle opozarjajo na vsebino Pahorjevih izjav, na njegov odnos in grožnje do sosedne države članice EU. Lažje je prst uperiti v tistega, ki je pripravljen pogledati resnici v oči, kot da bi se sami soočili z dejstvi. Celo poslanski kolegi drugih političnih skupin govorijo o pomenu ohranjanja lepe podobe pred evropsko javnostjo.

Četudi so določene resnice še tako boleče, jih moramo priznati. Zatiskanje oči pred resnico ima mnogo daljnosežnejše posledice za narod kot priznanje stranpoti in napačnih odločitev. Prav je, da bo Pahor svoje izjave madžarskemu premieru osebno pojasnil. Ni prav, da novinar krši dogovor o zaupnosti. Zelo narobe pa je, da si predsednik neke vlade privošči grožnje o bližnji izoliranosti neke prijateljske sosednje države.

Dr. Romana Jordan Cizelj,
slovenska poslanka v Evropskem parlamentu

deli
« nazaj ↑ na vrh