Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » V juliju razpis evropskih raziskovalnih projektov s področja zdravstvenega stanja čebel

Napovednik

<< januar 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


V juliju razpis evropskih raziskovalnih projektov s področja zdravstvenega stanja čebel

27.06.2012 

Evropska komisija je na opozorilo slovenske poslanke v Evropskem parlamentu dr. Romane Jordan, da je pozimi 2011/2012 pri nas propadlo od 25 do 35 % čebel, na nekaterih območjih preko 50 % čebel, obljubila, bo spodbujala inovativni pristop k zdravstvenem varstvu čebel. Dr. Romana Jordan vabi slovenske raziskovalne skupine, da izkoristijo možnost evropskega financiranja ter s svojim znanjem pomagajo vzpostaviti bolj zdravo okolje za življenje čebel, posledično pa tudi ljudi. »Veseli me napoved Evropske komisije, da bo v mesecu juliju objavljen nov razpis evropskih sredstev za proučevanje in nadzor škodljivcev, ki so med pomembnimi vzroki za povečano umrljivost čebel, še posebej parazita varroa. S temi problemi se spopadajo tudi slovenski čebelarji, zato vabim slovenske raziskovalne skupine, da izkoristijo možnost evropskega financiranja ter s svojim znanjem pomagajo vzpostaviti bolj zdravo okolje za življenje čebel, posledično pa tudi ljudi,« je slovenska poslanka v Evropskem parlamentu dr. Romana Jordan komentirala odgovor Evropske komisije na svoje zastavljeno pisno vprašanje o problemu odmiranja čebel. 

Dr. Romana Jordan je vložila pisno poslansko vprašanje Evropski komisiji, v katerem je opozorila na problem naraščajočega odmiranja čebel, v povezavi s spremembami v trajnostnem načinu kmetovanja ter povečano uporabo pesticidov, izgubo biotske raznovrstnosti, pa tudi podnebnimi spremembami. Dr. Jordan je Komisijo obvestila o ugotovitvah Čebelarske zveze Slovenije, da je pozimi 2011/2012 pri nas propadlo od 25 do 35 % čebel, na nekaterih območjih preko 50 % čebel. Zato je poslanka Komisijo vprašala, ali so za zagotavljanje zdravja čebel ter raziskave na področju zatiranja škodljivcev predvidena evropska sredstva v okviru trenutno veljavnega Sedmega okvirnega programa za raziskave. Ker trenutno potekajo pogajanja o novem evropskem programu za raziskave, imenovanem Obzorje 2020, je poslanko zanimalo tudi, kolikšen delež sredstev bo namenjen raziskavam za razvoj učinkovitih in sonaravnih sredstev za zatiranje škodljivcev pri čebelah. 

Komisija je v odgovoru zapisala, bo spodbujala inovativni pristop k zdravstvenem varstvu čebel, s poudarkom na raziskavah o vzrokih povečane umrljivosti ter o posebnem nadzoru parazita varroa. V ta namen bo julija 2012 objavljen razpis v okviru Sedmega okvirnega programa za raziskave in tehnološki razvoj, dosegljiv na spletni strani
https://ec.europa.eu/research/participants/portal/page/home. Poleg tega se v okviru projekta BEE DOC posebej obravnava škodljive organizme in bolezni čebel ter meri vplive parazitov in pesticidov na čebeljo umrljivost: http://www.bee-doc.eu.  Komisija je tudi zagotovila, da bo novi program za raziskave Obzorje 2020 še naprej preučeval pomembne vidike trajnostnega kmetijstva, vključno z vprašanji o zdravju živali, vendar pa še ni natančno določeno, kolikšen delež proračuna EU bi se lahko uporabil za razvoj trajnostnih načinov nadzora škodljivih organizmov pri čebelah. 

POSLANSKO VPRAŠANJE ...
ODGOVOR KOMISIJE...

deli
« nazaj ↑ na vrh