Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Velika podpora Direktivi o ravnanju z jedrskimi odpadki

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Velika podpora Direktivi o ravnanju z jedrskimi odpadki

23.06.2011 


Na junijskem mini plenarnem zasedanju je Evropski parlament danes, 23. 6. 2011, glasoval o poročilu o direktivi o ravnanju z izrabljenim jedrskim gorivom (IJG) in radioaktivnimi odpadki (RAO), za katerega je kot poročevalka v Odboru za industrijo, raziskave in energetiko (ITRE) v Evropskem parlamentu (EP) odgovorna slovenska poslanka dr. Romana Jordan Cizelj. Poročilo je bilo z veliko večino sprejeto. 

Dr. Romana Jordan Cizelj, ki je kot poročevalka za to temo odgovorna v EP, je z rezultatom glasovanja zadovoljna in pravi: "Pogajanja med različnimi političnimi skupinami so bila težka. Trdo smo delali, zato si želim, da naše delo ne bi bilo zaman. Čeprav ima Parlament v tem zakonodajnem postopku le posvetovalne pristojnosti, pa zaradi velike podpore poročilu pričakujem, da bosta Evropska komisija in Svet EU naša stališča vgradila v končno besedilo direktive."

Sprejeti predlog zakonodajnega dokumenta prvič uvaja evropske standarde za ravnanje z radioaktivnimi odpadki in izrabljenim jedrskim gorivom. "Doslej je bilo več pozornosti namenjene varnemu obratovanju jedrskih elektrarn in dve leti sta minili od časa, ko smo sprejeli direktivo o jedrski varnosti. Iz EP je prišla večkrat zahteva tudi o direktivi o ravnanju z RAO in IJG. Dogodki v Fukushimi so pokazali, da smo imeli prav, kajti tudi IJG v začasnem bazenu lahko predstavlja tveganje, ki pa se mu je možno izogniti z ustreznimi ukrepi."

Poslanci so tako podprli dopolnjene zahteve glede finančnih virov,  ki morajo biti ne samo zadostni in razpoložljivi, ampak tudi transparentni ter nadzorovani. Prav tako mora biti denar porabljen namensko. Podprli so tudi izvajanje načela onesnaževalec plača.

Poslanci so se odzvali tudi na pomisleke javnosti glede varnosti odloženega jedrskega goriva in podprli načelo povratnosti. Zavzeli so stališče, da mora biti izrabljeno jedrsko gorivo nadzorovano, v primeru tehničnih razlogov ali v primeru novih tehnoloških rešitev pa ga je možno izvleči, predelati oz. reciklirati in ponovno uporabiti. Bistveno so okrepili zahteve glede transparentnosti in natančneje določili sodelovanje javnosti: vsebine, o katerih naj bo obveščena, način obveščanja, sodelovanje v postopkih. Pri tem se sklicujejo na Aarhuško konvencijo. Podprta je bila tudi možnost regionalnega sodelovanja. Da pa le-to ne bi služilo zgolj kot izgovor za zakasnitev odločitev, je v poročilu dodana cela vrsta zahtev, ki jih mora takšno regionalno sodelovanje izpolniti.

Posebno pozornost so poslanci namenili zaščiti delavcev, ki ravnajo z IJG in RAO, spoštovanju strokovno uveljavljenega načela ALARA (tako nizka raven sevanja, kot je to razumno možno doseči), skrbi za izobraževanje, trening, pa tudi za razvoj znanstvenih in tehnoloških spretnosti.

Najbolj pereča tema med poslanci je bil predlog Komisije, da se v direktivi prepove izvoz RAO v države izven EU. Odbor ITRE je sprejel amandma, ki dopušča izvoz v države, ki imajo zagotovljene enake standarde, kot jih ta direktiva uvaja v EU. Vendar pa so danes poslanci EP to možnost zavrnili, dopustili pa izvoz IJG, a pod pogojem, da bo to gorivo po recikliranju vrnjeno nazaj v EU. Komisija pa bo najkasneje dve leti po tem, ko države članice izvedejo strokovno oceno, EP in Svetu posredovala ponovno oceno o zasnovi ravnanja z RAO in IJG ter o izvoznih določilih.

Na koncu so poslanci dopustili tudi možnost za novo pravno podlago pri sprejemanju prihodnje zakonodaje na tem področju. Trenutno ima EP namreč pri temah, povezanih z jedrsko energijo, le posvetovalno vlogo, saj te teme zapadejo pod Pogodbo Euratom. Poslanka upa, "da bosta Komisija in Svet upoštevala stališče Parlamenta in s tem potrdila dobro sodelovanje pri oblikovanju zakonodaje na področju ravnanja z IJG in RAO."


Obor ITRE, ki je v EP pristojen za to temo, je o poročilu glasoval in ga tudi z veliko večino podprl že v začetku maja. Poslanci EP so danes o celotnem poročilu glasovali tudi na plenarnem zasedanju. O končnem predlogu direktive bo odločal Svet EU.

Dodatne informacije ...


NASTOP DR. ROMANE JORDAN CIZELJ V RAZPRAVI 22. 6. 2011:


deli
« nazaj ↑ na vrh