Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Vrstijo se predstavitve kandidatov za komisarje

Napovednik

<< junij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
      
rss - novice


Vrstijo se predstavitve kandidatov za komisarje

14.01.2010 

V sredo, 13. 1. 2010, in četrtek, 14. 1. 2010, je slovenska poslanka v Evropskem parlamentu dr. Romana Jordan Cizelj v okviru zaslišanj kandidatk in kandidatov za komisarje in komisarke sodelovala pri predstavitvah Máire Geoghegan Quinn (kandidatke za komisarko za raziskave, inovacije in znanost), Güntherja H. Oettingerja (kandidata za komisarja za energetiko) in Androulle Vassiliou (kandidatke za komisarko za izobraževanje).


Dr. Jordan Cizelj je dejala, da je bilo zaslišanje kandidatke za komisarko za raziskave, inovacije in znanost najboljše do sedaj. »Máire Geoghegan-Quinn izredno dobro pozna raziskovalno politiko. Zelo dobro je zastavila prioritete na tem področju. Ima odlične izkušnje iz dela na računskem sodišču. Tako verjamem, da bo kos temu, kar je trenutno največji izziv na področju raziskav – poenostavitev postopkov in razbremenitev raziskovalcev administrativnega dela,« je o Máire Geoghegan Quinn povedala slovenska poslanka. Sama pa ji je zastavila vprašanje o povezavi inovacij z intelektualno lastnino.

Dr. Jordan Cizelj je predstavitev kandidata za komisarja Güntherja H. Oettingerja ocenila kot dobro: »Kandidat ima dober splošen pregled nad energetsko politiko, vendar pa posameznih dosjejev še ne pozna, da bi nam lahko odgovoril na vsa zastavljena vprašanja,« je povedala poslanka. Kot prednost je kandidatu pripisala dejstvo, da je bil premier zvezne pokrajine Baden-Württenberg, kar mu bo koristilo pri razumevanju evropskih energetskih politik, za katere je pomembno poznavanje regionalnega nivoja. Zastavila mu je vprašanje o investicijah v jedrsko energijo ter o vsebini direktive o radioaktivnih odpadkih, ki naj bi jo Evropska komisija pripravila letos.

Kandidatko za komisarko za izobraževanje Androulle Vassiliou je dr. Romana Jordan Cizelj vprašala, kako bo zagotovila, da bodo ukrepi s področja izobraževanj, raziskav in inovacij, ki spadajo pod pristojnosti različnih komisarjev, usklajeni in ustrezno koordinirani pri sprejemanju ukrepov o  Evropskem inštitutu za tehnologijo in inovacije (EIT). Vprašala jo je tudi, kako bo poskrbela, da se bodo izobraževalne ustanove uspešno vključile v delovanje EIT in da bodo izobraževanje približale potrebam gospodarstva. Kandidatka je odgovorila, da se mora rangiranje univerz spremeniti in modernizirati. Dejala je da so bile doslej povezane le z raziskavami, v prihodnosti pa morajo dati mladim več izbire.


deli
« nazaj ↑ na vrh