Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Gostovanje mobilnih storitev

Napovednik

<< januar 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


Gostovanje mobilnih storitev

09.05.2012 

Dr. Romana Jordan je v sredo, 9. maja 2012, na mini plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta nastopila v razpravi o uredbi za znižanje cen gostovanja mobilnih storitev.


Dr. Romana Jordan je v svojem nastopu povedala:

"Danes govorimo o zakonodaji, ki bo pospešila uporabo mobilnih storitev pri državljanih in podjetnikih. Na eni strani želimo doseči visoko stopnjo varstva potrošnikov, po drugi strani pa tudi delovanje notranjega trga. Določanje cenovnih kapic seveda ni ukrep,  ki bi sodil na trg. Zato ni čudno, da smo pred prejetjem uredbe leta 2007 opravili številne razprave. A naše ugotovitve so bile jasne: trg čezmejnih storitev ne deluje. Zato je bila sprejeta prva uredba z omejitvami cen za pogovore, ki je dosegla dobre rezultate. Državljani naš ukrep pozitivno ocenjujejo in je tudi eden izmed tistih, ki ga najbolje poznajo. A ponovne ocene trga mobilnih storitev kažejo, da trg še vedno ni konkurenčen. Število uporabnikov mobilnih telefonov se veča. Le-ti postajajo vedno bolj zmogljivi, vsebujejo vedno več aplikacij, z njimi lahko opravljamo vedno več različnih storitev.  Milijoni državljanov v Evropi vsak dan uporabljajo mobilne telefone za pogovore, pošiljanje in sprejemanje SMS-ov, za brskanje po spletu, z njimi si pomagajo v svojem zasebnem življenju, vedno bolj so uporabni tudi v poslovnem svetu. S tem se nenehno povečuje tud skupina morebitnih uporabnikov storitev gostovanja. A žal še vedno ogromno Evropejcev izklopi svoje mobilne storitve v tujini iz strahu pred visokimi računi. Želimo si, da se to ne bi dogajalo. In danes jim sporočamo: čez manj kot dva meseca se bodo cene čezmejnih mobilnih storitev zaradi nove uredbe ponovno znižale. V pristojnem odboru je velika podpora uredbi in znižanjem cen, vendar pa to ni edini ukrep, predlagamo namreč tudi strukturne ukrepe, ki bi pospešili resnično delovanje trga mobilnih storitev in zaradi katerih bodo imeli uporabniki še večjo izbiro. In iskreno si želim, da bi trg res zaživel do leta 2015 in nam vanj ne bi bilo treba več posega ti s tako drastičnimi ukrepi kot so cenovne kapice. Čestitam naši poročevalki!"

POSNETEK V CELOTI:


•         V zadnji raziskavi Evrobarometra o gostovanju je na primer tri četrtine vprašanih odgovorilo, da so med zadnjim bivanjem v tujini uporabljali storitve zaključevanja klica, pošiljanja besedilnih sporočil ali brskanja po internetu.

•         Sedanja uredba o gostovanju (2007, spremenjena leta 2009) določa regulirane cene za klice in sporočila SMS med gostovanjem in bo prenehala veljati 30. junija 2012. Uredba je bila učinkovita, ker je močno znižala cene za klice in sporočila SMS med gostovanjem.

•         Novi predlog uredbe (Gostovanje III) še naprej ureja cene klicev in sporočil SMS med

gostovanjem, uvaja pa tudi nov bistven element: evrotarifo za prenos podatkov za maloprodajne storitve podatkovnega gostovanja.

•         Trenutna ureditev ne predvideva omejitev za ponudnike mobilnih storitev pri določanju cen prenosa podatkov. Drugače bo s 1. julijem 2012, ko bo cena prenosa enega megabajta podatkov znašala največ 70 centov, od 1. julija 2013 največ 45 centov, od 1. julija 2014 pa največ 20 centov. 

•         Od 1. julija 2014 bodo uporabniki lahko podpisali pogodbo o mobilnem gostovanju, ki bo ločena od pogodbe za nacionalne mobilne storitve. To bo spodbudilo konkurenco na trgu gostovanja in pomenilo napredek pri razvoju.
deli
« nazaj ↑ na vrh