Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Zahteva po oceni nevarnosti širjenja bakterije E.coli

Napovednik

<< december 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
 
rss - novice


Zahteva po oceni nevarnosti širjenja bakterije E.coli

01.06.2011 

Odbor Evropskega parlamenta za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI), katerega nadomestna članica je tudi slovenska poslanka v EP dr. Romana Jordan Cizelj, je od Evropske komisije zahteval, naj pripravi oceno, kakšna je dejanska nevarnost tveganja širitve okužb z bakterijo E.coli med državami članicami EU.


Izbruh okužb z omenjeno bakterijo se je naprej pojavil v Nemčiji, kjer je zaenkrat žarišče omenjene okužbe. Zaradi črevesnih bolezni, ki jih povzroča ta bakterija, je doslej v Nemčiji umrlo že štirinajst ljudi, okoli 300 pa je okuženih. Vir okužbe je zaenkrat še neznan, zato je odbor ENVI Evropsko komisijo zaprosil za pregled ukrepov, ki so že bili izvedeni, ter za oceno na ravni strokovnjakov, kolikšna je dejansko stopnja tveganja nadaljnje širitve.

Komisija je 31. maja 2011 odbor ENVI obvestila, da ukrepi na tem področju potekajo v okviru Evropskega centra za preprečevanje in nadzor bolezni, ki je objavil strokovno oceno tveganj. Poleg tega je Evropska komisija ugotovila, da so nemške oblasti ukrepale, preiskave so izvedle na transparenten način, na evropski ravni pa znanstveniki omenjenega evropskega centra tesno sodelujejo s preiskovalci v Nemčiji.

Trenutna ocena tveganja navaja, da je žarišče okužbe na območju severne Nemčije. V nasprotju z navajanji nemških medijev še ni bilo znanstveno dokazano, da je bila uvožena hrana edini vir okužbe. Okužba je bila ugotovljena na dveh tipih uvoženih kumar, vendar pa trenutno še ni enotnih dokazov, kaj je vir okužbe oziroma na kateri stopnji v prehranski verigi je do okužbe prišlo. Zaradi velike stopnje negotovosti je torej nujno, da inšpekcijski organi držav članic tesno sodelujejo ter se medsebojno obveščajo o rezultatih, medtem ko koordinacija poteka na evropskem nivoju.

Evropski parlament je sicer zagovornik boljšega označevanja hrane. Tako bo na julijskem plenarnem zasedanju glasoval o poročilu o označevanju hrane, po katerem bo obvezna natančnejša navedba hranilnih vrednosti ter o označevanju države izvora na nekaterih proizvodih, kot so sveže sadje in zelenjava, med, olivno olje ter nekateri ostali proizvodi. »Evropska unija si s politiko zdravja in varne hrane prizadeva zaščititi interese potrošnikov, še posebej v okoliščinah odpiranja evropskega trga za tuje proizvode ter pojava novih zdravil in vrst hrane, in s tem povezanih izzivov in nevarnosti za zdravje. Po eni strani EU želi varnost zagotoviti z ustreznim označevanjem živil, po drugi strani pa želi omogočati učinkovito delovanje trga. Naj poudarim, da so na evropski ravni določena le splošna pravila, države članice pa so odgovorne, da pravila tudi dosledno izvaja.  Odgovornost za varno hrano mora biti na strani obeh, tako proizvajalcev kot pristojnih organov,« ob tem meni dr. Romana Jordan Cizelj.

Povezava do poročila Risk Assessment: http://www.ecdc.europa.eu/en/Pages/home.aspx


deli
« nazaj ↑ na vrh