Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Znižanje cen mobilnih storitev gostovanja

Napovednik

<< januar 2021 >>
ned pon to sre čet pet sob
     
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
      
rss - novice


Znižanje cen mobilnih storitev gostovanja

10.05.2012 

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Bruslju danes, 10. maja 2012, sprejel Uredbo o gostovanju v javnih mobilnih omrežjih znotraj Unije. Ta bo odpravila strah državljanov pred visokimi računi mobilne telefonije ob potovanju v tujino ter zagotovila visoko stopnjo varstva potrošnikov in preglednost na trgu.


»Danes smo poslanci Evropskega parlamenta z zakonodajnimi ukrepi zagotovili nadaljnje zniževanje cen gostovanja v javnih mobilnih omrežjih ter s tem približali uporabo informacijskih tehnologij državljankam in državljanom ter podjetnikom. Danes sporočamo: čez manj kot dva meseca, od 1. julija dalje, se bodo cene mobilnih storitev zaradi nove uredbe ponovno znižale! Cene se bodo vsako nadaljnje leto postopoma zniževale, ko bo v sredini naslednjega leta v EU vstopila tudi Hrvaška, bodo tarife začele veljati tudi zanjo, kar bo pozitivno vplivalo na številne slovenske turiste v sosednji državi," je sprejem uredbe komentirala dr. Romana Jordan.

Poslanka je pozdravila sprejem uredbe v Evropskem parlamentu. Hkrati pa je opozorila, da prav ti ukrepi kažejo na dejstvo, da trg storitev mobilne telefonije v EU še vedno ni konkurenčen. Dr. Romana Jordan si želi, da bi trg resnično zaživel do leta 2015 in evropskim zakonodajalcem vanj ne bi bilo potrebno več posegati s tako drastičnimi ukrepi kot so cenovne kapice. Zato so v dokumentu sprejeti tudi strukturni ukrepi, ki bodo pospešili resnično delovanje trga mobilnih storitev in uporabnikom ponudili še več izbire.

Potrošniki bomo torej od letošnjega junija dalje v tujini telefonirali po nižjih cenah. Cene storitev mobilne telefonije pa se bodo še postopoma zniževale. Tako bomo letos poleti odšteli največ 8 centov za minuto prejetega klica, največ 29 centov za minuto odhodnega klica, največ 9 centov za poslano kratko sporočilo (SMS) in največ 70 centov za preneseni megabajt podatkov. Od leta 2014 pa bodo cene za nadaljnja tri leta zamrznjene in sicer na ravneh največ 5 centov na minuto za prejeti klic ter največ 6 centov za poslano kratko sporočilo (SMS). Za odhodni klic bo zgornja meja postavljena na 19 centov na minuto, v gostovanju pa bomo odšteli največ 20 centov za megabajt prenesenih podatkov ali brskanja po internetu.

deli
« nazaj ↑ na vrh