Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Drugi železniški tir je nuja za razvoj strateških danosti

Napovednik

<< oktober 2022 >>
ned pon to sre čet pet sob
      
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
     
rss - novice


Drugi železniški tir je nuja za razvoj strateških danosti

28.06.2012 

Dr. Romana Jordan v okviru svojih mobilnih poslanskih pisarn v četrtek, 28. 6. 2012, v Kopru obiskala družbo Luka Koper, d. d., se sestala s člani občinskih odborov SDS Koper, Izola in Piran ter sodelovala v razpravi s Propeler klubom pristanišča Koper. Poslanka je izpostavila pomen Luke Koper, d. d., kot enega »večjih slovenskih podjetij in kot pomembno gibalo slovenskega gospodarstva, kot tako pa predstavlja poseben slovenski interes tudi v globalnih povezavah« ter izrazila podporo njihovim prizadevanjem za ohranjanje konkurenčnega položaja.


Dr. Romano Jordan so v Luki Koper, d. d, sprejeli član uprave g. Marko Rems, vodja službe za raziskave in razvoj mag. Maša Čertalič in ga. Martina Gržančić. Predstavniki družbe so poslanki predstavili delovanje in pomen Luke Koper za slovenski in globalni prostor, tekoče projekte in načrte za nadaljnji razvoj. Spregovorili so tudi o izzivih glede nadaljnje širitve in rasti družbe, o ovirah, povezanih z izgradnjo javne infrastrukture, ter o nujnosti izgradnje drugega železniškega tira. Ob tem je dr. Romana Jordan izrazila veselje in zadovoljstvo nad povabilom za ogled Luke Koper, d. d., ki se mu je takoj odzvala, saj je družba »eno večjih slovenskih podjetij in pomembno gibalo slovenskega gospodarstva, kot tako pa predstavlja poseben slovenski interes tudi v globalnih povezavah.« Poslanka je tudi izrazila razumevanje, da je izgradnja drugega železniškega tira nujna, da lahko koprsko pristanišče izkoristi velike potenciale, ki so na voljo v osrednji Evropi. Koprsko pristanišče ima s svojo lego velike strateške prednosti pred drugimi pristanišči, zlasti na področju pretovora kontejnerjev,  ki predstavljajo standardizirano enoto, v čemer ima Luka Koper že vodilno vlogo pred drugimi jadranskimi pristanišči. Dr. Romana Jordan je izrazila zadovoljstvo nad podatkom, da še vedno večji delež tovora iz pristanišča Koper v zaledje potuje po železnici (ok. 60 %), manj pa po cestah (ok. 40 %), saj imajo mnoga evropska pristanišča to razmerje prav obratno. Hkrati pa je izrazila podporo nujnosti izgradnje drugega železniškega tira, ki bi omogočil ne le strateški razvoj koprskega pristanišča in s tem povečanje zaposlovanja v regiji, temveč tudi večjo pretočnost in hitrejše povezave za potniški promet, s tem pa razvoj turizma. »Podpiram načrte za razvoj pristanišča na tak način, da na našem koščku morja ohranimo tudi obalni turizem. Infrastrukturo za gospodarski razvoj je potrebno izgraditi tako, da bo to v korist tudi potniškemu prometu,« je izpostavila poslanka.
 
G. Marko Rems je izpostavil, da bi »sodobne infrastrukturne povezave z zaledjem generirale učinke na regionalno gospodarstvo«. Govorili so tudi o številnih projektih, v katerih sodeluje Luka Koper. Dr. Romana Jordan je predstavila pripravo novega večletnega finančnega okvira Evropske unije, ki bo začel veljati s 1. 1. 2014 in v katerem bodo sredstva na voljo tudi za projekte s področja prometa. Konkurenčni položaj koprskega pristanišča tako lahko omogoča dobro udeležbo v novih projektih. Luka Koper je namreč že umeščena v več strateško pomembnih načrtovanih koridorjev, kar omogoča lažjo pridobitev evropskih sredstev tako za sofinanciranje izgradnje infrastrukture kot tudi za pristaniško dejavnost. Vse to pa bo z logistično podporo omogočilo razvoj in vzdrževanje pristaniške infrastrukture, krepitev konkurenčne prednosti in globalne rešitve na najkrajši poti do osrčja Evrope.

Zvečer se je dr. Romana Jordan v Kopru udeležila razprave s člani Propeler kluba pristanišča Koper, ki jo je vodila Seli Mohorič Peršolja. Poslanka je udeležencem predstavila, kako se v Evropskem parlamentu oblikujejo zakonodajni predlogi in dokumenti in kakšno možnost vplivati na njihovo oblikovanje imamo državljanke in državljani. S člani se je pogovarjala tudi o aktualnih temah na področju okolja, podnebnih sprememb, energetike in prometa.Dr. Romana Jordan s člani OO SDS Koper, Izola in Piran. Koper, 28. 6. 2012.
Dr. Romana Jordan s člani OO SDS Koper, Izola in Piran. Koper, 28. 6. 2012.
Dr. Romana Jordan s člani Propeler kluba pristanišča Koper, 28. 6. 2012.
Dr. Romana Jordan s člani Propeler kluba pristanišča Koper, 28. 6. 2012.
Dr. Romana Jordan s člani Propeler kluba pristanišča Koper, 28. 6. 2012.
Dr. Romana Jordan s člani Propeler kluba pristanišča Koper, 28. 6. 2012.
Dr. Romana Jordan, Koper, 28. 6. 2012.
Dr. Romana Jordan, Koper, 28. 6. 2012.
Dr. Romana Jordan na obisku v Luki Koper, d. d., 28. 6. 2012.
Dr. Romana Jordan na obisku v Luki Koper, d. d., 28. 6. 2012.
deli
« nazaj ↑ na vrh