Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Enotni evropski trg povečuje priložnosti Slovenije z dveh na petsto milijonov

Napovednik

<< julij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Enotni evropski trg povečuje priložnosti Slovenije z dveh na petsto milijonov

25.10.2012 

Letos poteka dvajset let od oblikovanja enotnega trga Evropske unije. »V kratkih dveh desetletjih smo uspeli prekoračiti marsikatero oviro, ki je kljubovala nemotenemu delovanju našega skupnega trga. S tem mislim predvsem na veliko število majhnih, a še kako pomembnih odločitev, pravil, ki so življenje in poslovanje v Evropski uniji naredila lažje in prijetnejše: od nenehnega boja proti necarinskim oviram pri trgovanju pa do liberalizacije trgov, pravice do dela in bivanja v vseh država članicah ter prostega pretoka kapitala,« je danes ob razpravi na plenarnem zasedanju EP v Strasbourgu izpostavila dr. Romana Jordan.


Enotni trg je omogočil mnogo večjo izbiro proizvodov in storitev ter boljšo zaščito potrošnikov. Rezultati pa se kažejo tudi na drugih področjih.
  • Enotni trg je evropskemu gospodarstvu omogočil pospešek in ustvaril nova delovna mesta. Po podatkih Evropske komisije je v letu 2008 vsak državljan EU zaradi določil in mehanizmov enotnega trga prejel povprečno 500 evrov več prihodkov, kot bi brez njega. Od leta 1992 pa do leta 2008 je zahvaljujoč skupnemu trgu nastalo 2,77 milijona novih delovnih mest, kar predstavlja 1,3-odstotno povečanje zaposlenosti v celotni EU.
  • Program Erasmus, namenjen študijskim izmenjavam mladih, je do sedaj 2,5 milijona študentom omogočil, da so se podali na študijsko izmenjavo in s tem pridobili pomembna nova znanja, kompetence ter oblikovali trajna prijateljstva z mladimi Evropejci. Trenutno v programih Erasmus sodeluje 4000 visokošolskih institucij iz 33 držav, tudi iz Slovenije.
  • Nadalje, evropska kartica zdravstvenega zavarovanja je posledica Enotnega trga. Ta omogoča vsakemu državljanu EU, da ima dostop do javnozdravstvenih storitev v času začasnega bivanja v kateri koli državi članici EU. V kolikor potrebuje nujno oskrbo, je do nje znotraj meja Unije brezplačno upravičen kateri koli državljan EU. Trenutno v svojem žepu evropsko kartico zdravstvenega zavarovanja nosi 188 milijonov Evropejcev, kar predstavlja 37 % celotnega prebivalstva EU.
  • Enotni trg je odprl možnost konkurence tudi na področju energetike. Od leta 2004 dalje lahko industrija in potrošniki prosto izbiramo ponudnika energije. Po podatkih Evropske komisije bi lahko skupaj prihranili okoli 13 milijard evrov, v kolikor bi vsakdo od nas začel kupovati energijo po najugodnejši tržni ceni. V Sloveniji ponudniki elektrike že nekaj časa med seboj tekmujejo v ponudbi, pravkar pa se je pojavil tudi ponudnik z nižjo ceno plina.
  • Morda najvidnejši dosežek Enotnega trga je znižanje cen telefonskih klicev pri gostovanju znotraj EU. Liberalizacija telekomunikacijskega trga bo v letu 2013 zagotovila 73-odstotno znižanje cen mobilnega gostovanja v tujini v primerjavi z letom 2005. V naslednjih letih pa pričakujemo tudi bistveno nižje cene pošiljanja elektronskih sporočil in prenosa podatkov.
Dr. Romana Jordan je ob današnji razpravi o dvajsetletnici enotnega trga na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu še povedala: 
»Uspehi enotnega trga v prvih dvajsetih letih njegovega razvoja in delovanja še ne pomenijo, da lahko sedaj stojimo križem rok. Prav danes, v času, ko je naše gospodarstvo upočasnjeno in ko ljudje na ulicah zahtevajo boljše pogoje za življenje, je še posebej pomembno, da ukrepamo. Pred nekaj dnevi je Evropska komisija predstavila nove ukrepe za še tesnejše gospodarsko povezovanje, od prometa do energetike, od javnih naročil pa do bančnih storitev. Tudi sama se bom po svojih najboljših močeh in skladno s svojimi pristojnostmi še naprej zavzemala za takšne ukrepe. Za še več svobode pri potovanju, življenju in delu v drugi državi članici, za primerno konkurenco na energetskem trgu, za ugodne pogoje za pošteno in transparentno poslovanje vseh evropskih podjetij. Vse omenjeno poveča priložnosti Slovenije z dveh na petsto milijonov!«
deli
« nazaj ↑ na vrh