Dr. Romana Jordan, poslanka 2000-2014, arhiv

slovenskoenglish
Domov » Okolje za Hrvaško trd oreh pri prilagajanju na evropske standarde

Napovednik

<< julij 2024 >>
ned pon to sre čet pet sob
 
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
   
rss - novice


Okolje za Hrvaško trd oreh pri prilagajanju na evropske standarde

31.10.2012 

Dr. Romana Jordan je z delegacijo odbora ENVI Evropskega parlamenta pravkar zaključila z obiskom v Zagrebu. »Naši hrvaški kolegi so dejali, da je verjetno prav okolje tisto področje, kjer je bilo potrebno največ dela, da so svoje standarde prilagodili evropskim. Dela še niso končali, a imajo ambiciozne načrte, da to storijo še pravočasno,« je po zaključku uradnih pogovorov o usklajevanju okoljske zakonodaje pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo povedala poslanka.


Delegacija Odbora za okolje, javno zdravje in varnost hrane (ENVI) Evropskega parlamenta se je med 29. in 31. oktobrom 2012 srečala s predstavniki Evropske komisije na Hrvaškem, s člani nacionalnega parlamenta, s predstavniki pristojnih ministrstev in nevladnih organizacij na pogovorih o pripravljenosti Hrvaške na področju politik okolja in kmetijstva ter o usklajevanju okoljske zakonodaje pred vstopom Hrvaške v Evropsko unijo. 

»V vitalnem interesu evropskih politikov je, da bi bili Evropejke in Evropejci deležni primerljivih pravic v celotni Uniji, zato morajo države članice izvajati sprejeto zakonodajo, države kandidatke pa jo morajo prenesti v svoj zakonodajni sistem še pred vstopom v Unijo. Zato se je odbor ENVI odločil za obisk Hrvaške, da pri nevladnih organizacijah, v saboru, na ministrstvih in v gospodarski zbornici preverimo napredek v pristopnem procesu,« je pojasnila dr. Romana Jordan.

V razpravah so sogovorniki odprli številne teme. Delegacija se je seznanila, da je Hrvaška na področju podnebne politike prevzela evropske cilje ter namerava v prihodnosti povečati delež obnovljivih virov energije ter učinkovito rabo energije. Pospešeno se pripravljajo na vstop v sistem trgovanja z ogljikom (ETS – Emission Trading System) in na implementacijo direktive IPCC, ki sta izredno zahtevni nalogi. Veliko morajo postoriti na področju zbiranja in predelave odpadkov. Delegacija se je seznanila z njihovim pristopom izvajanja študij vpliva na okolje pri umeščanju objektov v prostor, z izzivi pri prilagajanju standardov kakovosti pri proizvodnji hrane, njenem označevanju, uvajanju organskega kmetovanja in s težavnimi nalogami pri vzpostavljanju varnostnih ukrepov na njihovi obsežni meji s tretjimi državami (npr. vzpostavitev fitosanitarnih pregledov pri uvozu hrane iz držav, ki niso članice EU). Na področju zdravja so predstavniki Hrvaške predstavili finančne probleme, pristop pri preprečevanju nekaterih bolezni ter ukrepe za zagotavljanje bolnikovih pravic. 

Dr. Romana Jordan je takole strnila obisk Odbora v Zagrebu: 

»Kot smo lahko razbrali iz številnih razprav, je poleg manjkajoče zakonodaje marsikje šibka točka tudi implementacija oz. izvajanje že sprejetih zakonskih obveznosti. Prav verodostojnost pa je področje, na katerem lahko EU še veliko pridobi, saj je tudi znotraj Unije mati vseh kriz in problemov prav nezaupanje. V Uniji zato postajamo bolj striktni, uvajamo nadzorne mehanizme ter mehanizme prisile za izvajanje zakonodaje. In v tej smeri bomo zagotovo doslednejši, kot smo bili doslej tudi pri sprejemu novih držav članic. Čas zelo hiti in Hrvaški preostaja le še pičlih osem mesecev do morebitnega članstva. V delegaciji smo hrvaškim kolegom zaželeli, da bi pravočasno prilagodili in implementirali evropsko zakonodajo. To pa je tudi moja želja, saj lahko skupni politični standardi slovensko-hrvaško sodelovanje le pospešijo


deli
« nazaj ↑ na vrh